18 april 2020

Met o.a. Studio Drift, Wim Pijbes, Karin Amatmoekrim en Karsu

In Mondo ontvangt Nadia Moussaid iedere zaterdagavond schrijvers, filmregisseurs, muzikanten en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland. Door de ogen van deze kunstenaars kijken we naar onszelf en de wereld om ons heen.

in deze uitzending:

Deze week in Mondo spreken we met kunstenaars Ralph Nauta en Lonneke Gordijn van Studio Drift over hun toekomstvisie in deze onzekere tijden. Kunsthistoricus Wim Pijbes schuift aan om over het noodfonds van 300 miljoen voor de kunst- en cultuursector te praten. Schrijver Karin Amatmoekrim neemt het stokje over van Maartje Wortel en Georgina Verbaan en introduceert het volgende boek in de Mondo Boekenclub. We gaan op bezoek bij schrijver en dichter Elfie Tromp die voor Dichter aan de lijn iemand opbelt om een van haar gedichten voor te dragen. Zangeres en pianiste Karsu komt optreden.

Studio Drift

Kunstenaars Ralph Nauta en Lonneke Gordijn van Studio Drift noemen zichzelf ‘toekomstchoreografen’. Ze houden zich bezig met de veranderende verhouding tussen mens, natuur en techniek. We spreken ze over hun toekomstvisie. Waar zijn ze nu mee bezig? En hoe kijken zij naar een wereld waarin de techniek belangrijker wordt en de natuur aan het lijden is? Het duo komt praten over hun laatste werk. 

Mondo Boekenclub met Karin Amatmoekrim

Schrijver Karin Amatmoekrim neemt het stokje over van Maartje Wortel en Georgina Verbaan en introduceert het volgende boek in de Mondo Boekenclub. Ze kiest 'Het hart is een eenzame jager' van Carson McCullers. Lees hier meer over het boek en de Mondo boekenclub. 

Wim Pijbes

Kunsthistoricus en directeur van de Stichting Droom en Daad Wim Pijbes bespreekt het omstreden besluit van cultuurminister Ingrid van Engelshoven om een steunpakket van 300 miljoen euro voor de kunst- en cultuursector vrij te maken. Is het veel te weinig en hoe wordt er voor gezorgd dat het geld goed verdeeld wordt?

Karsu

Zangeres en pianiste Karsu stond op haar zeventiende al in Carnegie Hall in New York. Vanwege het coronavirus gaf ze onlangs een tuinconcert voor haar buren. In de studio van Mondo doet ze dit concert nog eens over. Samen met haar muzikale buren zingt ze Aan de Amsterdamse Grachten.

Dichter aan de lijn: Elfie Tromp

Dichter Jaap Robben startte vorige week samen met Mondo en Poetry International een nieuw project: ‘Dichter aan de Lijn’ waarin dichters via de telefoon gedichten voordragen aan eenieder die zich daarvoor opgeeft. Deze week heeft Elfie Tromp beldienst in de tweede editie van 'Dichter aan de lijn'.

Fotograaf Robin de Puy

Vechten tegen de verveling tijdens corona. Hoe ziet dat eruit als je een bekende fotograaf bent en je handelsmerk intimiteit is? Robin de Puy maakte daarover samen met haar vriend, cameraman Maarten van Rossem, voor ons een reportage.

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram