20 september 2020

Met o.a. Anton Corbijn, Sef, Eché Janga en Felix de Rooy

Mondo is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO waarin Nadia Moussaid wekelijks kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt.

in de uitzending van 20 september

Fotograaf, grafisch ontwerper en regisseur Anton Corbijn werkte met de groten der aarde uit de kunst- en muziekwereld en wordt internationaal geroemd om zijn werk. In Mondo vertelt hij over de fototentoonstelling 'Mood/Mode' die vanaf 27 september in Knokke-Heist te zien zal zijn. Ook neemt hij enkele foto's van deze tentoonstelling mee.

Zanger, rapper, podcastmaker en kunstliefhebber Sef is dit jaar ambassadeur van de muziekcompetitie Art Rocks. Hij vertelt over dit project waarvoor artiesten een lied maken geïnspireerd op een kunstwerk. Sef treedt op met zijn nummer Nieuws, gebaseerd op het kunstwerk BLKNWS van de Amerikaanse kunstenaar en videomaker Kahlil Joseph. 

Ook zijn Eché Janga (regisseur) en Felix de Rooy (hoofdrolspeler) te gast om over de film Buladó te praten, de openingsfilm van het Nederlands Film Festival dit jaar.

De Mondo Boekenclub is terug in de uitzending. Deze maand lezen we Parken en Woestijnen van Vasalis onder leiding van Ellen Deckwitz. Ellen vertelt ons waarom de dichteres zo geliefd is bij het grote publiek en neemt drie lezers mee die een speciale band hebben met het werk van Vasalis.

Deze aflevering is op zondag 20 september uitgezonden om 19.25 uur op NPO 2.

Anton Corbijn

Fotograaf, grafisch vormgever en regisseur Anton Corbijn zit aan tafel. Hij fotografeerde veel grote namen. Van Bono tot Naomi Campbell, van Miles Davis tot Nelson Mandela. Op 27 september opent zijn tentoonstelling Mood/Mode in Knokke in België, waar hij de overlap zoekt tussen fotografie en de modewereld. Voor de uitzending heeft hij niet eerder vertoonde foto's meegenomen en vertelt hij over zijn fotografie door de jaren heen.

Eché Janga en Felix de Rooy

Regisseur Eché Janga won eerder twee gouden kalveren voor de film Helium en nu is zijn nieuwste film Buladó de opening van het Nederlands Film Festival. Het is een magisch-realistisch familiedrama over de elfjarige Kenza die worstelt met de dood van haar moeder en met haar vader en opa opgroeit in de binnenlanden van Curaçao. De rol van de opa wordt vertolkt door de beroemde kunstenaar, filmmaker en ook gouden kalf winnaar Felix de Rooy. Beide heren zijn te gast.

Sef

Rapper Sef schreef als ambassadeur van de muziekcompetitie ‘Art Rocks’ het nummer 'nieuws' bij de indrukwekkende video-installatie ‘BLKNWS’ van de Amerikaanse kunstenaar en videomaker Kahlil Joseph. Joseph maakt onder andere videoclips voor Flying Lotus, Beyonce & Kendrick Lamar. Sef laat in de uitzending voor de allerleerste keer 'nieuws' live horen.

Mondo Boekenclub

Deze maand koos onze boekenclubhost Ellen Deckwitz voor de dichtbundel Parken en Woestijnen van Vasalis. Ellen heeft in de uitzending lezers meegenomen uit de Mondo boekenclub, zoals Neerlandicus Kila van der Starre die haar proefschrift schreef over Poëzie buiten het boek. Ook Gre Kalf is te gast met haar kleindochter Roos Menkhorst. Voor hen speelden de woorden van Vasalis een bijzondere rol in het rouwproces na het verlies van hun zoon en vader.

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram