Een maand lang fietst de Nederlands-Joodse journalist Natascha van Weezel door Israël en de Westbank. Zo ontmoet ze mensen van haar generatie met wie ze praat over hun toekomstdromen in misschien wel het meest gecompliceerde conflictgebied ter wereld.

Natascha wordt zelf af en toe tot wanhoop gedreven door het conflict, omdat ze van haar Israëlische familie houdt maar tegelijkertijd worstelt met het regeringsbeleid van de enige Joodse staat ter wereld. Tijdens haar fietstocht van de badplaats Tel Aviv tot het vluchtelingenkamp Askar en van de Palestijnse stad Ramallah tot de nederzetting Yitzhar, spreekt ze jonge Israëli’s en Palestijnen die ondanks het geweld en de druk vanuit dwingende sociale, religieuze en politieke druk hun lot in eigen hand nemen zelfs al gaat dat recht tegen de stroom in.

Zo ontmoet ze Yigal en Arab. Beiden verloren hun zus. De één stierf bij een bomaanslag, de ander door de kogel van een soldaat. Toch werden de Israeli en de Palestijn vrienden. Natascha bezoekt een zogenaamde ‘refusenik’, een jongen van achttien jaar die in Israël de verplichte dienstplicht weigert. Door zijn principiële opstelling zit hij opgesloten in een militaire gevangenis.

Op de Westelijke Jordaanoever wordt ze rondgeleid in de bierbrouwerij van de gebroeders Sayej. Natascha wil ook het extremistische gedachtengoed begrijpen. Daarom ontmoet ze in een nederzetting een militante kolonist en praat ze in Nablus (Westbank) met een lid van Islamic Jihad. In een Palestijns vluchtelingenkamp gaat ze bovendien in gesprek met de zus van twee broers die kozen voor geweld en daardoor als martelaar stierven.

Geproduceerd door Kleine Storm in coproductie met VPRO.

over Natascha van Weezel

De Nederlands-Joodse journaliste Natascha van Weezel (Amsterdam, 1986) studeerde in 2012 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Ze regisseerde de documentaire Elke dag 4 mei en schreef drie boeken: Magere JarenDe Derde Generatie en Thuis bij de Vijand. Daarnaast publiceert ze columns en artikelen voor onder meer TrouwDe Groene AmsterdammerVrij Nederland, Het Parool en Knack. Van Weezel profileert zich als voorvechter van de dialoog tussen Joden en Moslims. 

Waarom de VPRO Natascha’s beloofde land heeft gemaakt

Lees hier waarom de VPRO koos om Natascha's beloofde land te maken.