aflevering 5: nest

We zijn niet meer zo honkvast als vroeger, maar waar vinden we ons veilige nest?

Vroeger was het duidelijk: waar je geboren werd, daar lag je toekomst. Die honkvastheid viert in sommige regio's en dorpen nog altijd hoogtij, maar steeds vaker slaan we tijdens ons leven de vleugels uit. Lieten we ons vroeger vooral leiden door de geboorteplaats, vandaag de dag zoeken we liefst gelijkgestemden op. In golfressorts slaan de bewoners met andere liefhebbers een balletje in de achtertuin. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, de roots blijven trekken. Het huis waar zich een grote tragedie heeft afgespeeld, blijft tot op de dag van vandaag het decor van dromen voor een oud-bewoonster die terugkeert om haar meisjeskamer te zien. En in de vergaande liefde voor de regionale voetbalclub zien we ons verlangen terug naar een veilig nest. Wij tegen de rest van de wereld, het blijkt een basale behoefte die steeds weer nieuwe gedaanten aanneemt.

bonusmateriaal

Weesperzijde 93, eenhoog, Amsterdam-Oost. Voor het eerst sinds jaren bezoekt Emma Rabbie het huis waar zij opgroeide. De herinnering aan het huis is beladen, tijdens haar jeugd zaten haar grootouders ondergedoken op de bovenverdieping. Bekijk hier het hele interview met Emma Rabbie.

datavisualisaties uit de uitzending

In 2006 werden er iedere dag duizend woningen verkocht in Nederland. Door de crisis is dit aantal enorm teruggevallen en hierdoor staan de prijzen onder druk. Bekijk de waardeverschillen van koophuizen in Nederland tussen 2008 en 2012.

Bekijk hoe gezinnen in Nederland zich over een periode van 150 jaar hebben verplaatst. In sommige steden zijn mensen honkvast, maar op andere plekken vertrekken wij net zo makkelijk als dat wij ons er vestigen.

Bekijk hier alle datavisualisaties uit seizoen 2 Nederland van Boven.