aflevering 8: climax

Waar komt onze zucht naar kicks vandaan, en hoe beteugelen we die als het nodig is?

Met stortregens, onweersbuien of extreme droogte ontlaadt de natuur zich. Zelf zoeken wij onze kicks in parachute springen, skydiven of kitesurfen. Voor mensen die zich graag extravagant uitdossen is de Fantasy Fair het hoogtepunt van het jaar, iets om een heel jaar naar uit te zien en voorbereidingen voor te treffen. De gepensioneerde bioloog hoopt aan het eind van zijn carrière nog een keer te vlammen, met een proefschrift over het onderwerp dat hem al z’n leven lang fascineerde. We hebben allemaal andere manieren om onze verlangens waar te maken. De zucht naar kicks heeft soms ook een keerzijde. In klinieken worden steeds vaker jongeren behandeld vanwege gameverslaving. Een enkeling weet het zonder kicks te stellen.
 

bonusmateriaal

95% van de Nederlandse kust kenmerkt zich door zeeweringen, sluizen en dijken. Door deze strikte afbakening ontstaat er een scheiding tussen zoet en zout water. Vissoorten zoals de paling, die deze overgang nodig hebben, krijgen het hierdoor moeilijk. Om de palingstand op peil te houden worden glasaaltjes (jonge paling) uit Engeland geïmporteerd en uitgezet in de Nederlandse zoete wateren.  

datavisualisaties uit de uitzending

Op 19 en 20 april 2013 waait er een flinke noordwester over Nederland. Wanneer de wind op de kust stuit, worden de contouren van het land zichtbaar.

In 2012 werd Nederland getroffen door ruim 30.000 blikseminslagen. In Groningen, waar de meeste blikseminslagen plaats vonden, werd de grootste prijs met de lotto gewonnen.

Bekijk hier alle datavisualisaties uit seizoen 2 Nederland van Boven.