kijk nu

1. Band of Brothers

Meer dan zeventig jaar na dato spreekt de Tweede Wereldoorlog nog steeds tot de verbeelding. Nicolaas heeft deze oorlog vaak ‘beleefd’ in Hollywood-films en videogames die de strijd echt voelbaar willen maken. Maar kan dat eigenlijk en wat maakt WO II toch zo aantrekkelijk?

Nicolaas onderzoekt waarom jongeren nog steeds een fascinatie hebben voor de Tweede Wereldoorlog. Zo gaat hij mee met Nederlandse jongens die de oorlog zo nauwkeurig mogelijk naspelen in grote re-enactments in Normandië. Hier wordt de bevrijding zo waarheidsgetrouw herbeleefd.

Nicolaas doet ook mee aan een game-event waar WO II-videogames populair zijn en toetst zijn aannames bij een van de laatste nog levende veteranen; meneer Moerman vocht mee toen de Duitsers binnenvielen. Nicolaas probeert zo dicht mogelijk bij die oorlog te komen, maar klopt zijn beeld van die oorlog wel?

Nicolaas over Oorlogspad

In gesprek met de VPRO Gids vertelt Nicolaas Veul meer over zijn nieuwe serie.

Zo gaat het over speelgoedsoldaat Otto (een souvenir van een militariabeurs), over Anne Frank natekenen in schoolboekjes en nazi's neerschieten in Wolfenstein, vertelt hij over zijn opa ('Die zei altijd dat we de oorlog niet mochten vergeten') en over het oorlogstrauma waar ook jongeren nog mee kampen.

Lees hier meer (of via de link hiernaast) →

Op Oorlogspad: Normandië

In deze eerste aflevering van Nicolaas op oorlogspad reist Nicolaas af naar Frankrijk, waar hij samen met de mannen van American Patrol enkele veldslagen uit 1944 recreeërt. Hoe zouden hun avonturen eruit kunnen zien, door het oog van een Hollywood-filmmaker? Dat zie je in deze alternatieve trailer.

Montage: Freek van der Kooij