Nicolaas op oorlogspad is een zoektocht naar de oorlog die zich niet afspeelt in het verleden maar in het heden.

Al sinds zijn jeugd is Nicolaas Veul gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Hij groeide op met zijn helden uit Saving Private Ryan en Band of Brothers en in videogames kan hij die oorlog dunnetjes overdoen. Nu er steeds minder mensen zijn die hem kunnen navertellen, en de oorlog op het gebied van entertainment populairder is dan ooit, rijst bij Nicolaas de vraag: ‘Wat betekent die oorlog nog anno 2018?’

Nicolaas’ opa zei altijd dat we ‘m nooit mogen vergeten, die verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog. Wat bedoelde zijn opa precies? Wat zegt het verleden ons nog? Nicolaas gaat schietend, gravend, herdenkend, snikkend én verzet plegend op zoek naar de plek die de oorlog tegenwoordig in onze Nederlandse samenleving inneemt.

In vier delen ontmoet hij kleurrijke Nederlanders die de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt, maar er toch diep door zijn geraakt, of juist helemaal niet. Ze willen de oorlog herbeleven, opgraven, hem spelen of er goed geld mee verdienen. En zo staat hij oog in oog met nazi-zombies, gaat hij mee op jacht naar zeldzame nazihelmen en beleeft de bevrijding in Normandië in Europa’s grootste re-enactment.

meer Nicolaas op oorlogspad