'grootste dominosteen omgooien' gaat naar de NWQ 2012

wereldrecord voor vpro

'grootste dominosteen omgooien' gaat naar de NWQ 2012

wereldrecord voor vpro

Na bijna anderhalf jaar is het record ‘grootste dominosteen omgooien’ uit de Nationale Wetenschapsquiz 2012 door Guinness erkend.

‘We are delighted to confirm that you have successfully achieved a new GUINNESS WORLD RECORDS title for ’Largest toppling domino stones’. We would like to congratulate you on your record-breaking achievement. You are ­OFFICIALLY AMAZING.’

Deze enthousiaste woorden stonden in een mail die producer Nicole Cremers van de vpro op 6 maart ontving van een vertegenwoordiger van de recordmultinational Guinness World Records. Daarmee was vpro’s Claim ID 409987 toegekend en beschikt de omroep officieel over het Guinnes record Largest Toppling Domino Stones. Terwijl sbs6 ooit op Domino Day meer dan vier miljoen steentjes moest opzetten en omgooien om een record te halen, deed vpro-presentator Rob van Hattum dat op 20 november 2012 in een loods op het Amsterdamse ndsm-terrein onder het toeziend oog van twee onafhankelijke getuigen en notaris Wilma Schwankhaus met slechts twintig stenen.

Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat die wel wat groter waren. De grootste van die stenen mat maar liefst 8.09 meter en dat was ruim anderhalve meter hoger dan de grootste steen die bij het vorige record gebruikt was. Dat record dateerde uit 2009 en was in Holten gevestigd. Let wel, dat gebeurde destijds in de open lucht. Die vpro-recordpoging was eind december 2012 te zien in de negentiende editie van de Nationale Wetenschapsquiz en was bedoeld om het antwoord op onderstaande vraag 14 mee te illustreren.

14. Hoeveel dominostenen zijn minimaal nodig om een dominosteen ter grootte van de Utrechtse Domtoren om te gooien? Je begint met een standaard dominosteen van 4,8 centimeter hoog. Bij vergroting van de opvolgende stenen schalen alle dimensies mee.
a) Minimaal 8
b) Minimaal 20
c) Minimaal 32
Het goede antwoord is b.
 
Overigens wisten presentator Rob van Hattum en eindredacteur Hansje Quartel van de NWQ bij het ter perse gaan van deze gids nog niet dat ze het beroemde boek van Guinness hebben gehaald. Dat zou ze pas verteld worden tijdens een ‘overvalceremonie’ als het officiële certificaat binnen is en overhandigd wordt. Zie het filmpje bovenaan deze pagina voor hun ontstelde gezichten.

GUIDELINES FOR ‘LARGEST TOPPLING DOMINO STONES’

1.The domino stones must have proportionalities of standard commercial dimensions and weight.
2. There is no time limit for the challengers to set up the dominoes nor is there any limit to the number of persons taking part in the attempt.
3. A count of dominoes set out must be taken during the assemblage by some accurate method of counting.
4. The pushover must be affected from one point and by one individual or by subsquent toppling of dominoes.
5. All subsequent toppling of dominoes must result from the original domino topple.
6. The record is for the highest dominoes that topple and not for the number of dominoes set out in the assemblage. However, both figures should be given.
7. For this record to be broken in the future all three dimensions (length, width and height) must be surpassed.

advertentie