Onder leiding van wiskundige Ionica Smeets en psycholoog Pieter Hulst braken drie duo’s, bestaande uit een wetenschapper en een kunstenaar, hun hoofd over wetenschappelijke vragen in de 24e editie van de quiz. En de kijker speelde mee.

In de strijd om de beste antwoorden op wetenschappelijke vraagstukken vormt cabaretier Jasper van Kuijk een gelegenheidsduo met neurowetenschapper Barbara Braams, dichter Ellen Deckwitz met chemicus Marleen Kamperman en kunstenaar/filosoof Koert van Mensvoort met aardwetenschapper Lennart de Groot.

Ook het publiek kan weer meespelen met de Nationale Wetenschapsquiz en hiermee kans maken op de publieksprijs. Vanaf 11 december zijn de vragen online te beantwoorden op nwo.nl/quiz. Tijdens de uitzending op Tweede Kerstdag kunnen kijkers online live meespelen.

Over de kandidaten
Jasper van Kuijk (1976) is cabaretier en columnist, maar ook universitair docent gebruiksgerichte innovatie aan de TU Delft. In zijn voorstellingen verkent hij thema’s als marktwerking en polarisatie. En in zijn columns in de Volkskrant fileert hij denkfouten in hedendaags ontwerp.
Barbara Braams (1986) richt haar onderzoek op risicogedrag van pubers, de invloed van hun vrienden op dat gedrag en de ontwikkeling van hun hersenen.
Ellen Deckwitz (1989) is schrijver, columnist en bovenal dichter. Ze won vele poetry slams en is auteur van het onvolprezen boek: Zo word je een geweldige dichter!
Marleen Kamperman (1979) onderzoekt strategieën uit de natuur om die toe te kunnen passen bij het ontwikkelen van nieuwe materialen. Zo kijkt zij of de eigenschap die gekko’s in staat stelt om over het plafond te lopen, te vertalen is naar sterke tape die ook makkelijk loslaat.
Koert van Mensvoort (1974) is als kunstenaar, technoloog en filosoof werkzaam op het snijvlak van kunst en wetenschap. Hij concentreert zich op het concept ‘Next Nature’, ofwel technologie die zo vanzelfsprekend is dat we die als natuur ervaren.
Lennart de Groot (1984)bestudeert de recente geologische geschiedenis en ontwikkelde technieken om over de hele wereld veranderingen in het aardmagneetveld in kaart te brengen.

De Nationale Wetenschapsquiz is een productie van de VPRO in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO en de VSNU.