De uit Syrië gevluchte Obada (20) is met zijn 2 miljoen abonnees één van de grootste YouTubers in Nederland. Vanuit zijn oer-Hollandse dorp Angeren neemt hij komische Arabische sketches op. Hij heeft online miljoenen fans in het Midden-Oosten, maar in Nederland vindt hij weinig aansluiting. Niemand kent hem hier, hij spreekt de taal nauwelijks, en zijn vader vindt zijn YouTube-carrière maar niks. Hoe is het om als jonge nieuwkomer te voldoen aan de verwachtingen van je ouders als je zelf een andere toekomst voor ogen hebt?

In deze korte documentaire onderzoeken we hoe het is om als jonge nieuwkomer je leven vorm te geven in Nederland.

De jonge Obada zoekt in gevecht met zijn omgeving, zijn familie, maar vooral zichzelf zijn weg in de wereld. Obada is een persoonlijk en emotioneel portret van een worstelende jongen die een leven probeert op te bouwen in Nederland. 

3 maart online op YouTube

over Obada

Op zijn twaalfde vluchtte Obada met zijn ouders, broertjes en zusje uit Syrië en kwam terecht in het Nederlandse Angeren: een dorpje dat nog geen 3000 inwoners telt. Sinds zijn komst worstelt Obada met de Nederlandse taal. Op school wordt hij gepest omdat zijn klasgenoten hem als een vluchteling zien, buren in het dorp roepen tegen hem dat hij terug moet naar zijn eigen land en Nederlandse vrienden maken lukt hem niet. Obada zondert zich af en weigert nog naar school te gaan. In stilte begint hij met zijn telefoon video's op te nemen en monteren. Hij begint vanuit zijn slaapkamertje zijn eigen YouTube-kanaal en groeit uit tot een bekendheid in Arabisch sprekende landen. Zijn Oer-Hollandse buurt, rijtjeshuis en tuin vormen het decor van zijn YouTube-video's.

Jonge Arabieren smullen ervan. In het Midden-Oosten is Obada een ster. Miljoenen jonge fans kijken dagelijks naar zijn video's. Dit staat in schril contrast met zijn leven in Nederland, want hier kent praktisch niemand hem. In Angeren voelt Obada zich eenzaam en probeert hij de goedkeuring van zijn vader te krijgen die zijn YouTube-carriére maar niks vindt. Zijn ouders hebben hun geliefde Syrië achtergelaten voor een beter leven voor hun kinderen. Daardoor voelt Obada druk om het te moeten maken in 'het beloofde land’. 

over de maker: Sakir Khader

De Nederlands-Palestijnse documentairemaker Sakir Khader (1990) werkte vanaf 2014 voor de Volkskrant en maakte verhalen over de Syrische oorlog en de vluchtelingencrisis.

Daarna werkte hij voor Brandpunt en NOS op 3, waar hij onder andere de korte documentaire De ogen van Aleppo maakte over drie Syrische fotografen en Kiezen tussen twee werelden over de nationalistische gevoelens van Turkse Nederlanders. Sakir ontving in 2015 een nominatie voor een Tegel in de categorie ‘verslaggeving’ voor zijn serie verhalen over mensensmokkelaars en in 2017 in de categorie ‘talent’ voor zijn documentaire over vluchtelingen die zich terug laten smokkelen naar Syrië. In 2020 maakte hij voor de VPRO en Vice Studios zijn eerste serie: De puinhopen van Irak.

credits

Regie, camera & geluid: Sakir Khader
Montage: Fatih Tura
Dramaturgie: Astrid Bussink
Eindredactie: Ruby Deelen
Colorist: Michiel Rummens
Audiomixage: Regard Ibrahim
Productie: Rens Mevissen en Carmen Staneke
Naar een idee van: Anne Stokvis & Margot van Oosten
Research: Sakir Khader
Vertaling & spotter: May Oda en Karim Ellouta
Muziek: Obada Kheireddin

Met speciale dank aan: Obada Kheireddin, Rajaie Kheireddin, Mouna Boubes

Met dank aan: Fouad Hallak, Randy Vermeulen, N=Content

Marketing & Communicatie: Bert Bentsink
Online redactie: Hester Knieriem