Ongesigneerd is een podcast over onopvallend design. Tjitske Mussche en Laura Stek verdiepen zich in het ontwerp van onze dagelijkse omgeving en laten de meest fascinerende verhalen horen. Zelfs achter de grijze lantaarnpaal op de hoek zit een grootse theorie. Lees hier meer over de serie en het nieuwe, derde seizoen.

wat is Ongesigneerd?

Wie aan design denkt, denkt aan dure meubels of blitse gadgets. Spullen die niet alleen gemaakt werden om nuttig te zijn, maar ook om het oog te plezieren. Toch is het grootste deel van de ontwerpen veel subtieler in ons leven aanwezig.

Juist de meest onopvallende objecten -lantaarnpalen, snelwegen of stoeptegels- hebben ongemerkt een grote invloed. Dat bewijst de podcast Ongesigneerd, die juist het meest onopvallende design in de schijnwerpers zet.

De ervaren podcast- en radiomakers Tjitske Mussche en Laura Stek spreken met architecten, typografen en vormgevers, maar ook met politici, asielzoekers en filosofen. Zij laten ons met andere ogen naar de kleinste details in onze omgeving kijken en vertellen over onze geschiedenis, onze samenleving en onze toekomst.

Vier nieuwe afleveringen Ongesigneerd, over de stoeptegel, de vibrator, de klimiglo en het paspoort, verschijnen vanaf 12 oktober 2018 in iTunes en Stitcher, en op deze site. De afleveringen zijn ook te horen in Radio Doc op NPO Radio 1 (14, 21, 28 oktober en 4 november) en natuurlijk op vpro.nl/ongesigneerd. Vanaf januari 2019 verschijnen weer vier nieuwe afleveringen.

Je kunt ook naar Ongesigneerd toe! In het najaar van 2018 zijn er luisteravonden en exposities op o.a. de Dutch Design Week. Lees hier meer

Abonneer je op de Ongesigneerd-podcast: iTunes   ►Stitcher    

afleveringsinfo seizoen 3

#15.  De vibrator
Dit voorwerp is weliswaar niet op straat te vinden, maar toch behoorlijk alledaags voor veel mensen. Er wordt al lang geprobeerd de perfecte vibrator te ontwerpen. Dat zegt iets over onze omgang met seks.
Luister de aflevering 

#16. Het paspoort
Het is rood, klein en saai: het paspoort. Maar op het tweede gezicht is het een van de meest geavanceerde stukjes design. Daarnaast kan het paspoort ook een emotionele betekenis hebben.
Luister de aflevering →

#17 De stoeptegel
Minstens tweederde van de Nederlandse stoepen is er mee bedekt: de grijze betontegel van 30 cm bij 30 cm. Wat is precies z’n charme en waarom associëren we 'm direct met Nederland?
Luister de aflevering →

#18 De klimiglo
Speeltuinen anno nu zijn kleurrijk, maar laten weinig aan de verbeelding over. Ze zouden een doorn in het oog zijn geweest van Aldo van Eyck, die vlak na WO II een koepelvormige klimrek ontwierp.
Luister de aflevering →

#20 De brievenbus
De rode brievenbus moest in 2007 plaatsmaken voor een oranje exemplaar. Maar ook de oranje bus verdwijnt. Tijd voor een laatste blik op dit ingenieuze ontwerp.
Luister de aflevering →

#19 De treincoupé
Regelmatig ligt de NS onder vuur. Aan de coupés kan dat niet liggen: ontwerpers doen er al jaren alles aan om de reiservaring zo goed mogelijk te maken. Wat komt daarbij kijken?
Luister de aflevering →

#21 Het urinoir
Waar het ooit de trots van Dienst Publieke Werken was, krijgt de plaskrul nu kritiek. Wat is de geschiedenis en de toekomst van de krul? Met oa een plaskrul voor vrouwen.
Luister de aflevering →

#22 Het fietspad
Fietspaden bepalen Nederland, van knooppunten tot glow in the dark-pad. Het ontwerpen luistert nauw: één verkeerde lijn kan mensenlevens kosten. Hoe doe je dat?
Vanaf 8 februari 2019 te horen

bedenk je eigen Ongesigneerd-aflevering

#23 Laat jullie horen!
Voor aflevering 23 van Ongesigneerd doen we graag een beroep op jullie. Laat ons weten wat je favoriete onopvallende ontwerp is en wij gaan op zoek naar de ontwerper en het verhaal erachter.

Dus denk je altijd al: wat een fenomenaal fietsenrek! Of juist: hoe hebben ze deze kampeerstoel zo kunnen maken?

Mail ons een voicemessage via ongesigneerd@vpro.nl (dat hebben we het liefst) of stuur een e-mail aan datzelfde adres (dan bellen wij terug). Bedankt!

De aflevering is vanaf 15 februari 2019 te horen

credits

Makers Tjitske Mussche en Laura Stek
Research Wies Bakker en Edmée Schimmelpenninck
Radio-eindredactie Anton de Goede en in seizoen 1 ook Remy van den Brand
Geluidstechniek Arno Peeters
Tune Wisse Beets
Productie Astrid Nauta
Illustraties Sylvain Tegroeg
Digital design Timo Klok

Ongesigneerd werd mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds (seizoen 1 en 2) en het NPO-fonds (seizoen 3)

recensies op iTunes van Ongesigneerd

‘Na het luisteren van Ongesigneerd kijk je nooit meer hetzelfde naar de koffiebar waar je met je laptop gaat werken.’

‘Tjitske en Laura maken het alledaagse bijzonder in deze mooi vertelde verhalen en schetsen daarmee een kleine geschiedenis van Nederland.’

‘Ik kan nu niet anders meer kijken naar straatnaambordjes en lantaarnpalen!’

99% Invisible, maar beter. Als ontwerpland hadden we dat wel nodig.’