Thomas Erdbrink neemt je in vier afleveringen mee naar het Afghanistan van de Taliban. Hier gaan ze over.

aflevering 1: We Should Not Stay

Wie niet wist te ontsnappen uit Afghanistan in augustus 2021, toen de streng religieuze Talibanstrijders de macht grepen, moest zich schikken naar een nieuwe grimmige werkelijkheid. In de eerste maanden dat Thomas in Kabul rondloopt, lijkt het mee te vallen. Maar al snel is er steeds minder ruimte voor andersdenkenden. En voor zijn ogen verdwijnen langzaam de vrouwen uit het straatbeeld.

Nu te zien op NPO Start

aflevering 2: Als God het wil

Thomas heeft veel explosies en bomaanslagen gezien, maar zelden kreeg hij de kans om met de daders te spreken. Een zelfmoordmartelaar to be wijst hem de kortste weg naar het paradijs. Verder ontmoet hij in door Amerikaanse drones platgebombardeerde dorpjes slachtoffers die met oorlogstrauma’s moeten leven. Net als misschien wel meer dan de helft van de Afghaanse bevolking. Hoe verdedig je je tegen zoveel high tech geweld van het Westen? Het antwoord is even primitief als begrijpelijk: zelfgemaakte bommen verstoppen langs de kant van de weg. De bommenmaker van het dorp toont trots zijn creaties.

Zondag 29 januari om 20.20 uur op NPO 2 en vervolgens op NPO Start

aflevering 3: De nieuwe oorlog

Steeds openlijker komen de Talibanleiders er voor uit dat vrouwen geen rol van betekenis kunnen hebben in het Islamitisch emiraat Afghanistan. Dat is nu eenmaal hun interpretatie van de Koran en er is geen ruimte voor twijfel. De Talibanstrijders die Thomas bij de roadblocks ontmoet kunnen de vergunning die hij ze moet laten zien vaak niet lezen. 'Ze zijn ongeletterd en doodsbang voor ons omdat wij slimmer zijn dan zij,' zegt een meisje dat elke dag met gevaar voor eigen leven naar een illegale school gaat. Ze is zeventien en had voordat de Amerikanen overhaast wegvluchtten nog nooit een Talibanstrijder van dichtbij gezien.

Zondag 5 februari om 20.20 uur op NPO 2 en vervolgens op NPO Start

aflevering 4: Hetzelfde liedje 

De Taliban verbieden muziek. Muziekinstrumenten worden vernield, muzikanten worden gedood of verdwijnen spoorloos. Het is bekend terrein voor Thomas, voormalig correspondent Iran. Hij zag ook daar hoe geestelijken de muziek uit de hoofden van mensen probeerden te wissen. In Afghanistan lijkt de geschiedenis van Iran zich te herhalen. 43 jaar nadat Khomeiny daar aan de macht kwam, klimmen Iraanse mannen en vrouwen weer dagelijks op de barricades om voor hun vrijheid op te komen. In Kabul begint dat allemaal pas, maar de Talibanleiders maken haast: overspelige vrouwen mogen weer gestenigd worden, de universiteiten gaan dicht, de vrouwen verdwijnen steeds verder uit het straatbeeld. Het lijkt hetzelfde lied als in Iran maar dan ruim veertig jaar later.

Zondag 12 februari om 20.20 uur op NPO 2 en vervolgens op NPO Start