Wie hebben Onze man bij de Taliban gemaakt en hoe is het zo gekomen?

van Teheran naar Afghanistan

Thomas Erdbrink maakte samen met regisseur Roel van Broekhoven van 2015 tot 2018 de VPRO-serie Onze Man in Teheran. Sinds 2001 woont Thomas daar met zijn Iraanse vrouw. Toen een paar jaar geleden, nadat Trump het atoomakkoord met Iran verbrak, religieuze haviken aan de macht kwamen in Iran, werd zijn vergunning om als journalist in Iran te werken ingetrokken.

Na een kort correspondentschap voor The New York Times in Zweden nam Thomas ontslag en keerde terug naar Iran, voor een leven als huisman. Daar zag hij hoe buurland Afghanistan in chaos belandde. Toen bijna alle journalisten uit Afghanistan vertrokken, besloot hij om juist nu een tijdje in Kabul te gaan zitten.

Afghanistan is niet alleen het buurland van Iran, de taal is bijna hetzelfde, en in beide landen zijn mannen aan de macht die met religieus extremisme in de hand een heilstaat op aarde willen stichten. En, net als in Iran, draait alles in het nieuwe Emiraat om vrouwen: die gevaarlijke wezens moeten thuisblijven. 

Thomas Erdbrink (1976) is journalist. Hij werkte voor vrijwel alle grote Nederlandse media. Tot 2020 was hij bureau chief voor The New York Times in Teheran. Time Magazine koos hem in 2014 als een van de meest invloedrijkste twitteraars wereldwijd. In 2018 maakte Thomas samen met Roel van Broekhoven de VPRO-serie Onze man in Teheran. De serie werd ook uitgezonden in de Verenigde Staten. Na twee jaar als senior correspondent in Zweden nam Erdbrink ontslag bij de Amerikaanse krant om zich meer op zijn prive-leven te concentreren.

Roel van Broekhoven (1950) werkt al tientallen jaren voor de VPRO als regisseur/programmamaker. Hij werkte als eindredacteur voor oa Diogenes en Tegenlicht en maakte bekroonde series als In Europa, O'Hanlons helden en HhhH. Met Onze man in Teheran won hij samen met Thomas Erdbrink de Zilveren Nipkowschijf plus de Tegel voor beste achtergrondprogramma, en de Publieksprijs.

presentatie
Thomas Erdbrink

camera
Jackó van 't Hof

geluid
Dennis Kersten

productie
Mariska Schneider

productie-assistent
Stijn van Dongen

research
Ziaulhaq Alizai
Alem Poya
Thomas Erdbrink

beeldresearch
Paula Witkamp

geluidsnabewerking
Joost Oskamp

kleurcorrectie
Remi Lindenhovius

montageassistent
Marieke Schoenmakers

montage
Pelle Asselbergs

regie
Roel van Broekhoven

eindredactie
Stan van Engelen

online & social redactie
Elmar Veerman
Hester Knieriem

marketing & communicatie
Innes van den Heuvel
Joanne Wens

 

meer van Thomas Erdbrink