In de eerste aflevering van Onzichtbaar Nederland staan we stil bij de ontwikkelingen die ons land de laatste 200 jaar heeft doorgemaakt. Waardoor is het land bereisbaar en bereikbaar geworden?

De meeste mensen kwamen 150 jaar geleden niet veel verder dan het naastgelegen dorp. Door de komst van het spoor en later ook bruggen duurde het geen dagen, maar hooguit uren om ons land te bereizen. Bruggen hebben Nederland letterlijk verbonden.

Ook onze infrastructuur is vaak op de schop gegaan. Zo zijn er de afgelopen eeuw vele kilometers spoor bijgekomen maar ook weer verdwenen. Slechts enkele verborgen sporen en verlate stations herinneren ons aan deze tijd.

Verder zoomen we in Onzichtbaar Nederland in op de manieren waarop contact mogelijk wordt gemaakt via verschillende communicatiemiddelen. Van houten seinen van de Chappe, geïntroduceerd door Napoleon, of de allereerste autotelefoon, tot het 5G-netwerk dat binnenkort uitgerold wordt. We kunnen nu heel Nederland bereizen binnen 2,5 uur en staan in contact met de hele wereld. Maar de vraag is of we hierdoor ook meer contact met elkaar hebben.

muziek Onzichtbaar Nederland

Luister hieronder naar de muziek uit de aflevering. Om de speellijst te kunnen beluisteren moet u een gratis Spotify-account aanmaken. Dat kan hier