voorbij de clichés over een geliefd vakantieland

Op zoek naar Frankrijk

‘Leven als God in Frankrijk’? De Fransen kampen met werkloosheid, aanslagen en een grote politieke verdeeldheid. De Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn ontrafelt met scherpe blik en humor de ziel van Frankrijk en ontdekt achter de clichés een intrigerend land vol tegenstellingen.

meer zien?

Bekijk ook de speciale bonusaflevering over de verkiezingen in Frankrijk en alle extra scènes.

De aanslagen van 2015 legden een gevoelige Franse zenuw bloot. De tragedie wierp bij veel Fransen de vraag op wat er over is van de waarden Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap die de pijlers vormen van hun Republiek. Wat betekent het vandaag de dag eigenlijk nog om Frans te zijn?

En die vraag was al een splijtzwam in de Franse samenleving. De Franse elite sluit nu nog meer dan vroeger de gelederen, boze boeren spuiten vol woede de straten vol stront, veel jongeren in de buitenwijken radicaliseren en intussen spint extreem rechts garen bij de chaos die ontstaat.

Toch hebben de Fransen veel om te koesteren. Ze kunnen bogen op hun rijke culturele en intellectuele leven, hun imponerende historie, de beroemde gastronomie, het schitterende landschap. 

Genoeg om trots op te zijn. Maar is het ook genoeg om de Republikeinse waarden nieuw leven mee in te blazen?

Om antwoorden te vinden op die vraag doorkruist Wilfred de Bruijn het hele land. Hij gaat in gesprek met boeren en buitenlui, filosofen en leraren, jongeren uit de buitenwijken en telgen uit de Franse elite, Bretonse nationalisten en fervente Front National-aanhangers. Ieder heeft zijn eigen verhaal.

Presentatie: Wilfred de Bruijn
Regie: Stefanie de Brouwer en Erik Lieshout 

 

afleveringen en bijbehorende verdieping

Aflevering 1: Een republiek aan scherven
over de diepe kloof tussen bevolkingsgroepen en de illusie van gelijkheid

Aflevering 2: Ondertussen op het platteland
over de teloorgang van de boerenstand en uitstervende dorpskernen

Aflevering 3: Extreem-rechts voor iedereen
over het electoraat van Front National, inclusief moslims en homoseksuelen

Aflevering 4: Het verdriet van Frankrijk
over de vraag waarom Fransen zo ongelukkig zijn

Aflevering 5: Zo koppig als een Breton
over het regionale nationalisme in Bretagne en de revival van de Bretonse cultuur

Aflevering 6: Veranderen? Jamais!
over de bescherming van de eigen cultuur, coûte que coûte

over de presentator

Wilfred de Bruijn (1974) was tot 2013 een onbekende Nederlander in Parijs, waar hij sinds 2003 woont en werkt. Frankrijk en de rest van de wereld maakten met hem kennis toen hij een foto van zijn gemolesteerde gezicht op facebook had gezet na een mishandeling op straat. De daders wilden de homoseksuele De Bruijn en zijn partner een lesje leren. In de media-optredens die volgden, viel hij op door zijn welbespraaktheid, humor, zelfrelativering en grote kennis van Frankrijk. Reden voor de VPRO om met hem deze serie over Frankrijk te maken. Lees ook zijn columns bij de serie en het grote interview met de VPRO Gids.