Opgejaagd

Hoe goed is het Nederlandse systeem van kinderopvang en basisscholen? Dat vraagt de van oorsprong Zweedse Jennifer Pettersson zich af in de radiodocumentaire Opgejaagd. Als moeder van twee jonge kinderen verbaast ze zich over hoe het systeem in Nederland voor ouders en kinderen geregeld is.

Podcast: Opgejaagd
Vanaf 4 februari te luisteren bij
Radio Doc en online

Zo schreef Jennifer in maart vorig jaar een stuk in de NRC waar ze veel reacties op kreeg; het werd zelfs een trending topic. Gesterkt door het gevoel dat haar zorgen breder gedeeld worden, kwam ze tot het plan voor een radioserie die naast het journalistieke onderzoek ook haar persoonlijke verhaal vertelt. Kan ze niet beter terug gaan naar Zweden met haar kinderen, omdat de zorg en onderwijs daar beter geregeld is?

In de serie gaat ze op zoek naar of dat wel echt zo is of dat haar beeld misschien geromantiseerd is na zo veel jaar in het buitenland. Naast haar onderzoek in Nederland neemt ze ons dus ook mee naar Zweden en kijkt ze hoe zij het daar hebben georganiseerd.

Aan het einde van Opgejaagd hoopt ze een keuze te maken tussen blijven of verhuizen. De podcast is daarmee zowel een persoonlijke als een journalistieke zoektocht.

In elke aflevering van de serie behandelt ze een ander thema en spreekt ze met uiteenlopende mensen zoals leerkrachten, ouders, scholen, deskundigen en kinderen zelf. Ze kijkt bijvoorbeeld naar wat een doodgewone schooldag behelst, naar de oorzaken van diagnosedruk, naar ongelijkheid in het onderwijs of de zin en onzin van het vroege toetsen. De serie is vanaf 4 februari te horen in Radio Doc en kun je hier online vinden als podcast.

afleveringen