In haar nieuwe documentaire Oproerkraaiers onderzoekt Sunny Bergman het hedendaagse activisme en de relatie tussen actievoeren en maatschappelijke verandering. Wie zijn deze oproerkraaiers en wat beweegt hen?

Hoe komt het dat activisten meestal eerst gezien worden als oproerkraaiers en relschoppers terwijl hun actiepunten jaren of decennia later vaak gemeengoed worden?

doe de test

brave burger, beginnende activist of oproerkraaier?

Begint een betere wereld wel echt bij jezelf? Zijn een activist en een actievoerder hetzelfde? Mag je de wet overtreden als je anders niet gehoord wordt door de politiek? Doe de zelftest en kom erachter wat voor activist jij bent.

tips van de oproerkraaiers

Wil je meer weten over waarom de hoofdpersonages actievoeren en welke tips ze voor jou hebben? Ze vertellen het je zelf in deze video's.

Kun je het filmpje niet zien? Bekijk ze hier.
Desiree
Ronald en Petra
Mick
Frank
Merve en Marisella

deleted scenes

anti-abortusbeweging

Na verschillende maatschappelijke discussies en protesten is abortus in Nederland officieel toegestaan sinds 1984. Maar nu wordt er juist ook actiegevoerd tegen abortus. Sunny Bergman gaat op de huishoudbeurs met deze activisten in gesprek.

Kun je het filmpje niet zien? Bekijk het hier.

 

studenten, studieschuld en online protest

Activisten proberen vaak maatschappelijke verandering te bewerkstelligen. Zo ook deze studenten die online op 'Habbo Hotel' actievoeren tegen het leenstelsel. 

Kun je het filmpje niet zien? Bekijk het hier.

actievoerders Kick Out Zwarte Piet (KOZP) over hun strijd

Jerry Afriyie en Elvin Rigters van KOZP vertellen over hun jarenlange strijd tegen racisme. Het gesprek gaat onder andere over het geweld, de criminalisering en negatieve beeldvorming waar ze mee te maken hebben gehad. 

Kun je het filmpje niet zien? Bekijk het hier.

in tijden van corona

Actievoeren is niet alleen de straat op gaan, maar kan op veel verschillende manieren. Juist in tijden van Corona worden kwetsbare groepen zoals ongedocumenteerden extra hard getroffen. Maureen Hubbard en Leila Azzam, van Stichting Caribic, zetten zich in om de medemensen te ondersteunen in deze lastige tijd.

Kun je het filmpje niet zien? Bekijk het hier.

organisaties

Dit zijn de organisaties die zijn gevolgd of waar contact mee is geweest tijdens het ontwikkelen van de film. Meer weten? Neem een kijkje op hun site.

leestips


Wil je nog meer weten over activisme en actievoeren? Onze redactie verzamelde een aantal leestips waar je nog wel even zoet mee bent.

boeken

  • Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen (2018) - Eva Rovers 
  • Ben jij al activist? (2019) - An Kramer 
  • Do it Yourself: A Handbook for Changing our World (2007) - Trapese Collective
  • Why Civil Resistance Works: The Strategic Logic of Nonviolent Conflict (2011) - Erica Chenoweth en Maria Stephan
  • This is an Uprising (2016) - Mark Engler & Paul Engler 
  • Black Power: The Politics of Liberation in America (1967) - Stokely Carmichael and Charles Hamilton
  • When They Call You a Terrorist: A Black Lives Matter Memoir (2018) - Patrisse Cullors

meer activisme bij de VPRO