De NOS en de VPRO doen samen verslag van een spektakel onder de Australische zon, de World Solar Challenge, wedstrijd voor auto’s op zonne-energie.

Volledig door zonne-energie aangedreven snelheidsmonsters scheuren door de Australische outback in de World Solar Challenge. Traditioneel zijn de auto’s van de Nederlandse universiteiten toppers: van de afgelopen dertien races werden er acht door een Nederlands team gewonnen.

Het is te hopen dat de teams uit Delft, Eindhoven en Twente ook dit jaar weer goede auto’s hebben gebouwd, want er reist nu een tv-ploeg mee van de nos en de vpro. Tijdens de race volgen Anna Gimbrere en Herman van der Zandt in dagelijkse uitzendingen de verrichtingen van de Nederlandse ploegen.

"Dit zijn talentvolle jonge mensen die echt topsport bedrijven. Geen enkel bedrijf lukt het om in anderhalf jaar een geheel werkende auto te ontwerpen en te bouwen."

Rob van Hattum

‘De Nederlandse universiteitsteams stuwen elkaar naar grote hoogten, maar ook in het algemeen is Nederland echt een voorloper op het gebied van zonne-energie,’ zegt eindredacteur Rob van Hattum. ‘In de helft van de zonnepanelen zit Nederlandse technologie.’ Daar mogen we volgens Van Hattum wel wat trotser op zijn, net als op de studenten die de auto’s bouwen. ‘Het uitzendmoment, zonder reclame direct na het achtuurjournaal, is uniek. De race verdient ook de status van nationaal evenement. Dit zijn talentvolle jonge mensen die echt topsport bedrijven. Geen enkel bedrijf lukt het om in anderhalf jaar een geheel werkende auto te ontwerpen en te bouwen.’

Als de Australische zon ondergaat, worden de uitzendingen snel naar Nederland gestraald. Daarin natuurlijk de stand van zaken in de race, portretten van de deelnemers en aandacht voor andere innovaties op het gebied van zonne-energie. Naast de korte updates na het achtuurjournaal zijn er uitgebreidere uitzendingen te zien op npo Start en na het late journaal.