In oktober, de Maand van de Geschiedenis, zendt OVT weer 5 keer live uit vanaf locatie. We vinden het leuk als u erbij bent!

Stuur een mailtje naar ovtlive@vpro.nl als u een gratis kaartje wil reserveren. Vermeld daarbij de datum en met hoeveel mensen u komt. U krijgt dan zo spoedig mogelijk bericht of de reservering geslaagd is en nadere informatie over tijd en locatie.

1 oktober: Openluchtmuseum in Arnhem

De tournee van OVT start in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, initiatiefnemer van de Maand van de Geschiedenis. Met o.a de essayist van de Maand van de Geschiedenis Herman Pleij, columnist Nelleke Noordervliet, live muziek verzorgd door de Konrad Koselleck Big Band met hun project Echo's van de Bijlmerramp en Jacques Meerman over de geschiedenis van de hutspot.

Uw presentatoren zijn Jos Palm en Michal Citroen. 
Alle kaartjes zijn vergeven! U kunt zich niet meer aanmelden voor deze uitzending. 
Meer informatie over de uitzending hier.


 

8 oktober: het Academiegebouw in Utrecht

Op 8 oktober staat de uitzending vanuit het Academiegebouw in Utrecht in het teken van het project Het kasboekje van Nederland. Maakt geld gelukkig? Met muziek van Jara Holdert

15 oktober: Diergaarde Blijdorp

Op 15 oktober wordt uitgezonden vanuit de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp, die 160 jaar bestaat.

Te gast is o.a. Jelle Reumer over hoe mensen dinosaurussen sinds hun ontdekking hebben voorgesteld in verbeeld in de kunsten. 

Alle kaartjes zijn vergeven! U kunt zich niet meer aanmelden voor deze uitzending. 

22 oktober: 25-jarig jubileum van OVT in Beeld en Geluid in Hilversum

Op 22 oktober komt de jubileumuitzending – OVT bestaat 25 jaar – vanuit het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum. In deze feestelijke jubileumuitzending reist OVT terug naar geboortejaar 1992 – hetzelfde jaar waarin de vermaarde filosoof Francis Fukuyama de Geschiedenis met een grote G dood verklaarde. Wat dreef Fukuyama tot zijn controversiële werk Het einde van de geschiedenis en de laatste mens? En wat is ervan waar gebleken? OVT blikt terug op het jaar waarin de EU werd opgericht, de Sovjet-Unie net ten grave was gedragen en de vers gekozen Bill Clinton definitief een nieuwe liberale wereldorde leek in te luiden.

Daarnaast wagen onze gasten zich aan een toekomstvoorspelling. Welk tijdperk zullen wij binnenkort betreden? Staan we op de rand van het Antropoceen? Vormen wij een onbeduidende spikkeltje in de rap uitdijende Big History? Of bevinden we ons op het scharnierpunt tussen Het Einde van de Witte Man en het hoopvolle Afrofuturisme?

Met o.a. Denker des Vaderlands René ten Bos, schrijver Geert Mak, emeritus hoogleraar gender en etniciteit Gloria Wekker, astrofysicus Vincent Icke, migratiehistoricus Marlou Schrover, slavernij- en kolonialismehistoricus Karwan Fatah-Black en schrijver en filosoof Maarten Doorman. 

29 oktober: Uitreiking van de Libris Geschiedenisprijs 2017 in de Rode Hoed in Amsterdam

Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs is er een gesprek met de vijf genomineerden en met de jury en worden de juryrapporten voorgelezen.