OVT op locatie

In oktober, de Maand van de Geschiedenis, zendt OVT weer 5 keer live uit vanaf locatie. We vinden het leuk als u erbij bent!

Stuur een mailtje naar ovtlive@vpro.nl als u een gratis kaartje wil reserveren. Vermeld daarbij de datum en met hoeveel mensen u komt. U krijgt dan zo spoedig mogelijk bericht of de reservering geslaagd is en nadere informatie over tijd en locatie.

Meer informatie over de activiteiten van de VPRO tijdens de Maand van de Geschiedenis vind u hier.

30 september: Openluchtmuseum in Arnhem

De tournee van OVT start in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, initiatiefnemer van de Maand van de Geschiedenis. 

Met een gesprek met de schrijver van het essay van de Maand van de Geschiedenis, Nelleke Noordervliet. Hans Goedkoop en Judith Pollmann zijn te gast om te vertellen over de tv-serie ‘80 jaar oorlog’ en de gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum over de opstand tegen de Spanjaarden en de geboorte van Nederland. En natuurlijk een rondgang door Neerlands oudste buitenmuseum, thuis van de canon van de Nederlandse geschiedenis. En tot slot recenseert Wim Berkelaar ook nog historische boeken en is er muziek van The Amazing Stroopwafels.
Presentatie Jos Palm en Paul van der Gaag, met als columnist John Jansen van Galen.

Alle kaartjes voor deze uitzending zijn vergeven!

7 oktober: Heeren van Sonoy, Alkmaar

‘In Alkmaar begon de victorie’, valt van oudsher te lezen in de geschiedenisboekjes. Het doorstaan van het beleg van die stad, dat jaarlijks nog op 8 oktober gevierd wordt, was de eerste overwinning op de Spanjaarden. Historicus Luc Panhuysen is te gast om over dit historische beleg van de stad te vertellen. En natuurlijk ook een rondgang door het 16e-eeuwse gebouw waar ooit Diederik van Sonoy zetelde, adjudant van Willem van Oranje.
Presentatie Laura Stek en Jos Palm, met als columnist John Jansen van Galen.

Alle kaartjes voor deze uitzending zijn vergeven!

14 oktober: Oude Mariakerk & Lebuinuskerk, Deventer

Deventer viert in 2018 haar 1250-jarig bestaan. Schrijfster Christine Otten, een van de ambassadeurs van de jarige stad is te gast. En een rondgang door de eeuwenoude kerkgebouwen, waarvan er een vernoemd is naar de monnik Lebuinus die 1250 jaar geleden de omgeving van Deventer gekerstend heeft.
Presentatie Paul van der Gaag en Jos Palm, columnist Nelleke Noordervliet.

21 oktober: Verenigingsgebouw de Boezem in Hekendorp, Goejanverwellesluis

Goejanverwellesluis staat als plek symbool voor de opstand der Patriotten tegen Oranje, omdat een Patriots Vrijkorps daar, in 1787, Wilhelmina van Pruisen (de vrouw van Willem V) tegenhield toen zij naar Den Haag wilde gaan. Daarnaast onder meer opstandige liederen gezongen door Jan Rot.
Presentatie Jos Palm en Laura Stek, columnist John Jansen van Galen

28 oktober: Brakke Grond in Amsterdam

Een uitzending in het teken van de Libris Geschiedenis Prijs, gesprekken met de jury, genomineerden, en uiteindelijk de bekendmaking van de winnaar en de uitreiking van de prijs door juryvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. En daarnaast ook een groot interview met Beatrice de Graaff over haar nieuwe boek ‘Tegen Terreur’, over hoe Europa veilig werd na Napoleon.
Presentatie Paul van der Gaag en Jos Palm, columnist Nelleke Noordervliet.

Alle kaartjes zijn vergeven!