Exotische dieren in historisch Amsterdam

OVT 13 augustus 2017

Met deze week exotische dieren in historisch Amsterdam, Huxley's Brave New World en Orwell's 1984, met de vakantieman naar Iran, de vormgeving in de dierentuin en aflevering 6 van Beeldenstormen.

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

 

Exotische dieren in historisch Amsterdam

Dat Amsterdam in de zeventiende eeuw een belangrijk handelscentrum was wisten we al, maar naast koffie en thee werden er ook exotische dieren verhandeld. In de zeventiende en achttiende eeuw was de stad het toneel van leeuwen, flamingo's en papegaaien. Dierenhistoricus Ria Winters verzamelde tekeningen uit die tijd en beschreef de beestenboel.

De auteur is te gast.


 

Utopia afl. 6 - Huxley’s Brave New World en Orwell’s 1984

1984 van George Orwell en Brave New World van Aldous Huxley voorspelden allebei een gitzwarte, totalitaire toekomst: In 1984 wordt het individu met geweld vermorzeld, in Brave New World juist met drugs en seks geknecht. En het gekke is, beide zijn weer razend populair en - op hun eigen manier – wellicht profetisch.

Te gast zijn, naast onze huisfilosoof Maarten Doorman, mediawetenschapper Dan Hassler-Forest en literatuurwetenschapper Kristine Steenbergh.

Vakantieman met Ellen Neslo

Onze rubriek ‘De vakantieman’ is weer terug. Iedere week vragen we een expert met historische kennis om een bijzondere, onbekende en exotische vakantietip te geven.

Deze week is historica Ellen Neslo te gast.

 

Ongesigneerd: dierentuin

De dierentuin is nog steeds populair, maar het is geen vanzelfsprekend concept meer. Het dierenwelzijn wordt belangrijker en de concurrentie in recreatieland is groot. Wat zegt het ontwerp van de dierentuin over onze veranderende kijk op het dier - en onszelf?

In de OVT zomerweken: acht afleveringen van de serie Ongesigneerd, een podcast over alledaags design. Radiomakers Tjitske Mussche en Laura Stek verdiepten zich in het ontwerp van de wereld om ons heen en vonden interessante verhalen, die stuk voor stuk iets zeggen over het veranderende Nederland.

Voor meer informatie, ga naar: vpro.nl/ongesigneerd. Of abonneer u op de podcast in i-Tunes: Ongesigneerd.

Het Spoor Terug: beeldenstormen afl. 6

Deze zomer zenden wij een serie uit van onze Belgische collega’s van Radio Klara. Vandaag het zesde deel van de reeks programma’s gemaakt door Sara Debroey over Beeldenstormen. Tijdens de jaren dertig droomden de Nazi’s van het Derde Rijk en daar hoorde een aparte esthetiek bij. De moderne kunst werd als het tegendeel gezien van het Nazistisch ideaal en als ontaard beschouwd.