Vakantieman naar Hongarije

OVT 27 augustus 2017

Met deze week de verschrikkingen van de goelag, de laatste aflevering van Utopia, over Houellebecq's Onderworpen, de vakantieman naar Hongarije, de inrichting van onze begraafplaatsen en aflevering 8 van de serie over beeldenstormen.

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

 

Goelag

Er zijn weer nieuwe ervaringen uit de verschrikkelijke goelagkampen naar boven gekomen. Zo zaten er ook Nederlanders gevangen. Zij komen aan bod in de tentoonstelling in het Verzetsmuseum Amsterdam De Goelag, terreur en willekeur in de Sovjet-Unie. Onlangs werd bovendien het dagboek teruggevonden van Ivan Tsjistjakov, kampbewaker in het Baikal Amoer-werkkamp (BAM) in Rusland in de jaren dertig van de vorige eeuw. Wat weten we tegenwoordig van de goelag-verschrikkingen?


 

Utopia afl. 8 - Houellebecq's onderworpen

Een volledig geïslamiseerd Frankrijk is niet alleen de angstdroom van Marie Le Pen, maar van veel Fransen. Ze worden op hun wenken bediend door provocateur Michel Houellebecq. Zijn roman Onderworpen schetst een nachtmerrie vol vrouwen in broekpakken, en van een Sorbonne in het bezit van Saoedie-Arabië.

Te gast zijn, naast onze huisfilosoof Maarten Doorman, literatuurwetenschapper Liesbeth Korthals-Altes en filosoof en literatuurwetenschapper Maarten van Buren.

Vakantieman naar Hongarije

Onze rubriek ‘De vakantieman’ is weer terug. Iedere week vragen we een expert met historische kennis om een bijzondere, onbekende en exotische vakantietip te geven. Deze week reizen we met de vakantieman naar Hongarije.

Schrijver Jaap Scholten is te gast.

 

Ongesigneerd: begraafplaats

Cremeren is populair. Zo populair dat de begraafplaats wel eens tot het verleden kan gaan behoren. De aantrekkingskracht van crematie reflecteert onze geïndividualiseerde samenleving, maar wat voor gevolgen heeft deze ontwikkeling voor de infrastructuur van de dood?

In de OVT zomerweken: acht afleveringen van de serie Ongesigneerd, een podcast over alledaags design. Radiomakers Tjitske Mussche en Laura Stek verdiepten zich in het ontwerp van de wereld om ons heen en vonden interessante verhalen, die stuk voor stuk iets zeggen over het veranderende Nederland.

Voor meer informatie, ga naar: vpro.nl/ongesigneerd. Of abonneer u op de podcast in i-Tunes: Ongesigneerd.

Het Spoor Terug: beeldenstormen afl. 8

Deze zomer zenden wij in de tijd het spoor terug een serie uit van onze Belgische collega’s van Radio Klara. Vandaag het achtste deel van de reeks programma’s gemaakt door Sara Debroey over Beeldenstormen. Daarin aandacht voor het protest van activisten de laatste jaren tegen de aanwezigheid van monumenten die aan het koloniale verleden herinneren zoals de ruiterstandbeelden van Leopold II.