OVT

OVT 19 mei 2024

De natuur staat onder druk. Het tempo waarmee dieren uitsterven ligt tegenwoordig hoger dan lang het geval was. Maar het besef dat het slecht gaat met de natuur en dat dieren überhaupt kunnen uitsterven is iets wat in de afgelopen eeuwen maar langzaam doordrong. Hans Mulder schreef een boek over deze ontwikkeling en is te gast.

Verder in OVT: De droom van Den Haag, de Rubik's cube, boeken met Fresco Sam-Sin , de column van John Jansen van Galen, een portret van tuinarchitect Mien Ruys en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De oorsprong van de term 'extreemrechts'

Deze week kwam Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma in aanvaring met Kamerleden over het gebruik van de term ‘extreemrechts’, nadat Volt-leider Laurens Dassen deze term in verwijzing naar de PVV had gebruikt. Volgens Bosma zou die term de PVV aanduiden als een nationaalsocialistische partij. Wat valt wel onder extreemrechts en wat niet? En hoe kunnen we deze terminologische verwarring historisch verklaren?

Om deze vragen te beantwoorden, is politiek historicus Koen Vossen bij ons te gast.

Verhalen van de natuur

Dat de natuur onder druk staat, kan je zo ongeveer elke dag in de krant lezen. Deze week waarschuwde het Planbureau voor de Leefomgeving er nog voor dat Nederland de gevolgen van klimaatverandering nauwelijks kan bijbenen. Opwarming van de aarde en de vernietiging van ecosystemen zorgen ervoor dat het tempo van uitstervende dieren tegenwoordig vele malen hoger ligt dan lang het geval was. Het besef dat het slecht gaat met de natuur en dat dieren überhaupt kunnen uitsterven is iets wat de afgelopen eeuwen in eerste instantie maar langzaam doordrong.

Over die ontwikkeling stelde conservator Natuurlijke Historie van het Allard Pierson Museum, Hans Mulder, het boek Verhalen van de natuur samen. En hij is te gast.

De droom van Den Haag

In een tijd dat het internationaal recht steeds meer onder druk staat, met grote internationale spanningen en toenemende bewapening, kijkt diplomaat Benjamin Duerr met weemoed terug naar de allereerste vredesconferentie, die dit jaar precies 125 jaar geleden in Den Haag werd gehouden. En op de bevlogenheid van die tijd om door middel van het creëren van een internationaal rechtssysteem een einde aan de oorlogen te maken.

Hij schreef er het boek De droom van Den Haag over en is te gast.

De Rubik's cube

Een onverwacht jubileum viel op bij de redactie; de Rubik’s cube viert zijn vijftigste verjaardag! De wereldberoemde puzzelkubus met verdraaibare vlakken is ontworpen door de Hongaarse architect Ernő Rubik. Hoe kwam hij op het idee? En waarom blijft de klassieke spel-kubus, in een periode waarin bijvoorbeeld digitale spellen niet meer weg te denken zijn, toch nog altijd zo geliefd?

Wiskundige Vincent van der Noort promoveerde op symmetrieën in oneindig-dimensionale ruimtes en begeleidde wiskundekampen voor scholieren. Hij dook in de geschiedenis van de Rubik’s cube in en is te gast.

Boeken met Fresco Sam-Sin

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan Fresco Sam-Sin. Hij bespreekt 2 boeken en een website:

  • Christophe Boltanski (vert. Prescilla van Zoest) - King Kasaï
  • Frank Dragtenstein - Kaási de rebellenleider
  • http://Displace.nl

De column van John Jansen van Galen

Het Spoor Terug: Strak & wild: portret van Mien Ruys

Tuinarchitect Mien Ruys (1904-1999) is voor sommigen een onbekende, voor anderen een legende. Volgens liefhebbers hoort ze thuis in het rijtje Le Corbusier, Mondriaan en Rietveld, vanwege haar strakke vormgeving en haar vooruitstrevende ontwerpideeën. Ze werkte nauw samen met architecten en had socialistische idealen over de kracht van een goed aangelegde tuin. Met haar doe-het-zelf-pakketten en talrijke publieksboeken maakte ze tuinieren bovendien voor iedereen toegankelijk. Ze was de enige vrouwelijke tuinarchitect van haar tijd en inspireerde mensen binnen en buiten haar eigen vakgebied: de internationaal vermaarde tuinarchitect Piet Oudolf bijvoorbeeld, maar ook de aanstormende modeontwerper Bonne Reijn, haar achterneef. 

Deze documentaire is in samenwerking met biograaf Leo den Dulk, modeontwerper Bonne Reijn en tuinarchitect Piet Oudolf. Gemaakt door Laura Stek & Ella Meng, naar aanleiding van het 100-jarige jubileum van ‘De tuinen van Mien Ruys’ en het bijbehorende boek ‘De tuin is een proces’ van Conny Den Hollander.