over deze podcast

Na het overlijden van de oma van podcastmaker Gabriella Adèr is een oud familieconflict tussen Gabriella’s moeder en ooms weer aangewakkerd. Gabriella begrijpt niet wat er is gebeurd. Ze gaat op zoek naar de oorsprong van deze ruzie, die volgens haar moeder zijn oorsprong vond in 1969. Toen migreerde de familie van een klein Siciliaans bergdorpje naar de Rotterdamse havenwijk Feyenoord. Wat gebeurde toen, dat nog steeds weerslag heeft op de relatie tussen die broers en zussen, maar ook op de generatie erna? Zoals op Gabriella zelf. Want ook zij groeit op met een gevoel van heimwee en melancholie, dat als een donkere wolk boven de familie hangt.

De verschrikkelijk mooie migratie (en alles wat erna kwam) is een persoonlijke familiegeschiedenis die de gevolgen van migratie in een nieuw perspectief plaatst en invoelbaar maakt. Een vierdelige serie van OVT/VPRO voor NPO Radio 1.

VPRO Gids, Volkskrant, De LaGarde, Opium, NRC en Vink luisterden al met plezier naar deze podcast.

luister

de vierdelige podcast

uitgezonden in OVT
zondag 10.00-12.00 NPO Radio 1

klik hier voor de link naar je favoriete podcastapp

de fabriek

de verschrikkelijk mooie migratie #1

Podcastmaker Gabriella Adèr herinnert zich haar moeders familie als een warme, hechte familie, maar na een conflict is er iets veranderd. Ze beseft dat ze altijd een kleine, donkere wolk boven haar familie heeft gevoeld. In de eerste aflevering van deze podcast duikt ze daarom in de oorsprong van de ruzie, die te vinden is in de migratie naar Nederland in 1969. Maar hoe zag die migratie er eigenlijk uit? En waar kwam de familie terecht?

Gabriella onderzoekt waarom haar moeders gezin Sicilië verliet en hoe de gezinsleden de aankomst in hun nieuwe wereld hebben ervaren.

het Italiaanse centrum

de verschrikkelijk mooie migratie #2

De Siciliaanse familieleden van Gabriella vinden al snel hun weg in Rotterdam, waar ze belanden in een biotoop van Italiaanse migranten. Het zijn jaren van nieuwe vrienden, feestjes in het Italiaans centrum en optredens van Italiaanse bands in de Rotterdamse disco.

Toch brengt de migratie ook spanningen in het gezin met zich mee: tussen de ouders en de kinderen, maar ook tussen de kinderen onderling. Gabriella zoekt uit waar die spanningen vandaan komen en waarom ze ruim veertig jaar later zorgden voor een breuk in het gezin.

het dorp

de verschrikkelijk mooie migratie #3

Gabriella ging bijna elke zomer naar Sicilië, waar ze logeerde in het ouderlijk huis van haar moeder. De zomers in het dorp, in het huis, voelen vertrouwd, maar tegelijkertijd ook beladen. Waar komt dit gevoel vandaan? Heeft het iets met de migratie te maken?

In deze aflevering onderzoekt Gabriella in het Siciliaanse dorp van haar familie welke ontwrichting de migratie met zich heeft meegebracht. Niet alleen voor het vertrekkende gezin, maar ook voor de achterblijvers. Welke sporen zijn daar in het dorp nog van te vinden?

een nieuwe generatie

de verschrikkelijk mooie migratie #4

Zoals Gabriella zijn er in Nederland nog veel meer tweede, derde en inmiddels zelfs vierde generatie gastarbeiders. Welke invloed heeft de migratie nu nog op hen? En is dat iets vervelends of levert die achtergrond juist iets extra’s op?

In deze aflevering onderzoekt Gabriella welke impact de migratie van haar moeder nog heeft in haar eigen leven, maar ook in dat van haar zussen en nichten. Ze ontdekt dat de zwaarte, die ze in haar familie voelt, meer is dan alleen de migratie.

colofon

wie maakte de verschrikkelijk mooie migratie (en alles wat erna kwam)

Research, interviews & montage: Gabriella Adèr
Eindredactie: Randy Vermeulen
Eindredactie OVT/VPRO: Laura Stek
Coaching: Mirke Kist
Beeld: Floor Bijkersma

De verschrikkelijk mooie migratie (en alles wat erna kwam) is een serie van OVT en is tot stand gekomen met steun van Gemeente Rotterdam, Stichting Droom en Daad en de Erasmusstichting.

luister de afleveringen na uitzending hieronder ( 1 t/m 4 van 4 )