OVT
o.a. Richard III, Churchill
Sint-Clemenskerk Ameland; Richard III; Column Nelleke Noordervliet; Churchill; Top 13 Gouden Eeuw; De Troostvogel; Het Spoor terug: De Ramp, dl. 3
Sint-Clemenskerk Ameland; Richard III; Column Nelleke Noordervliet; Churchill; Top 13 Gouden Eeuw; De Troostvogel; Het Spoor terug: De Ramp, dl. 3
Afgelopen week werd de Sint-Clemenskerk in Nes volledig door brand verwoest. Aandacht voor de geschiedenis van de katholieke kerk uit 1878 die werd ontworpen door de architect Pierre Cuypers. Pieter Jan Borsch, voormalig beheerder van het cultuur historisch museum Sorgdrager, over de kerk en de betekenis van de kerk voor Ameland.
Het skelet dat in september werd opgegraven op een parkeerplaats in het Engelse Leicester is volgens Engelse wetenschappers echt van de vijftiende-eeuwse Engelse koning Richard III. Richard III (Fotheringhay Castle, 2 oktober 1452 – Slag bij Bosworth, 22 augustus 1485) was koning van Engeland van 1483 tot 1485. Een gesprek over de geschiedenis van Richard III, de controverses en zijn nalatenschap met Ton Hoenselaars, hoogleraar Vroegmoderne Engelse letterkunde en Astrid Stilma van de Christ Church Canterbury Universiteit en Shakespeare kenner.
De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet
De journalist Harry van Wijnen over zijn nieuwe boek ‘Blood, Sweat and Tears. Churchills onwrikbare geloof in de overwinning’. Een biografie over Winston Churchill (1874-1965) in de cruciale oorlogsjaren 1940 en 1941. De periode voordat Amerika in de Tweede Wereldoorlog kwam en Engeland er nog alleen voor stond.
Plaats 4: Hugo de Groot (1583 –1645)
Journalist en oud hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant Hylke Speerstra over zijn boek ‘De Troostvogel’, waarin hij het spoor van twee arme families uit het Friese Hichtum volgt in de eerste helft van de twintigste eeuw. De verhalen van de twee families komen bij elkaar als twee nakomelingen in de jaren veertig aan het oorlogsfront belanden: de ene als aanvaller en bezetter, de ander als bevrijder van Europa.
Het Spoor terug: De Ramp In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953, deze maand alweer 60 jaar geleden, zorgde een zware Noordwester storm in combinatie met springtij ervoor dat veel dijken van Zeeland, Zuid Holland en West-Brabant werden overstroomd of weggevaagd. Een gebied zo groot als een provincie kwam onder water te staan, duizenden boerderijen en huizen stortten in, 40 duizend paarden, koeien en varkens verdronken en 1836 mensen overleefden deze watersnood niet. In 1986 maakten Kees Slager en Lida Iburg een vier uur durende radioserie over 'De Ramp'. In Het Spoor Terug de komende vier weken een hermontage van Michal Citroen van deze serie. Deel 3: aandacht voor de vissers. In de eerste dagen na de Ramp is het gebied afgesloten van de buitenwereld. Zolang er geen hulp van buitenaf mogelijk is zijn het de vissers die met schepen en roeiboten de ondergelopen polders intrekken om mensen van daken en zolders te redden.