Albert Helman en de Spaanse Burgeroolog

Albert Helman en de Spaanse Burgeroolog

Onlangs verscheen, 75 jaar na het begin van de Spaanse Burgeroorlog, een herdruk uit 1937 van het boek ‘De sfinx van Spanje’. Beschouwingen van een ooggetuige’ van de Surinaamse schrijver Albert Helman (1903-1996). Met beschrijvingen van zijn waarnemingen tijdens de eerste jaren van de Spaanse Burgeroorlog toen hij in Spanje werkzaam was als verslaggever voor o.a. de NRC en de Groene Amsterdammer. Een gesprek met Michiel van Kempen, de biograaf van Albert Helman.

‘De sfinx van Spanje’. Beschouwingen van een ooggetuige’ van de Surinaamse schrijver Albert Helman, uitg. Schokland, de Bilt, isbn 978 90 81662819

Dit fragment is onderdeel van

OVT

Een programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. M.m.v: Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Astrid Nauta, Hans Olink, Jos Palm en Laura Stek. 10.00-11.00: De column van journalist Henk Hofland. 11.00-12.00: 11.25 Het Spoor terug: De Onderduik: Joden in Nederland tussen 1942 en 1945 De exacte aantallen zijn niet bekend, maar naar schatting 16 tot 25 duizend Joden hebben geprobeerd tijdens de Duitse bezetting in Nederland te overleven door onder te duiken. Meer dan acht duizend zijn opgepakt, verraden en alsnog gedeporteerd. Onderduiken of deportatie, illegaliteit of transport: het is een onmogelijke beslissing geweest tussen twee onbekende kwaden. Hoe kwam dat besluit to stand; waar, wanneer en hoe de Joden moesten onderduiken en vooral wie bereid was ze daarbij te helpen, zijn onderwerpen die aan bod komen gedurende de vierdelige serie van Michal Citroen met daarin nieuwe en oude gesprekken met overlevenden en deskundigen, aangevuld met citaten uit brieven, dagboeken en autobiografieën. Deel 2: Het adres.

advertentie