OVT

OVT

Presentatie: Michal Citroen 10.00-11.00: 17 September 1958 was Pipo de Clown voor het eerst op de Nederlandse telvisie te zien en dat zou hij vervolgens meer dan 20 jaar zo blijven. Een gesprekje met de bedenker van Pipo, Mamaloe, Klukluk en andere figuren, Wim Meuldijk. Afgelopen week overleed de Duitse historicus en Hitler en Albert Speerbiograaf Joachim Fest. Een gesprek over het werk van Fest en de Duitse verwerking van het Nazi-verleden met historicus H.W. von der Dunk en Fest-kenner Wim Berkelaar. De column van de oud-hoofdredakteur van de NRC André Spoor. Een gesprek met Wil Schackmann auteur van het komende week te verschijnen boek 'De proefkolonie, vlijt, vaderlijke tucht en het weldadige karakter onzer natie'. Over het ontstaan van de koloniën die in het begin van de 19de eeuw in Drente werden gesticht om landgenoten uit hun toestand van 'diepe ellende en zedelijke verbastering' te halen. 11.00-12.00: Op zondag 17 september 1306, nu precies 700 jaar geleden werd de Oude Kerk in Amsterdam ingewijd. Een bezoek aan dit oudste monument van Amsterdam met historicus en conservator van het Amsterdams Historisch Museum Lodewijk Wagenaar. Deze week verscheen het 'Koosjer woordenboek' van Justus van de Kamp en Jacob van der Wijk Een gesprek met Justus van de Kamp over dit woordenboek van Nederlandse judaïsmen, oftewel woorden uit het Portugees en Jiddisch die door Nederlandse joden gebruikt worden of werden. 11.25 In het Spoor terug: : Puputan: het einde van Bali Een reconstructie van een 'militaire expeditie', die uitloopt op een bloedbad (dl. 1 van een tweeluik) Ethische politiek (de verheffing van de inlanders) was de theorie, militair machtsvertoon de praktijk. Op 20 september 1906 staat het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) met kanonnen en repeteergeweren tegenover duizenden Balinezen mannen, vrouwen en kinderen gewapend met kris en speer. Een ongelooflijk bloedbad is het gevolg. Was het moord of collectieve zelfmoord? Samenstelling: Erik Willems en Gerard Leenders BESTELINFORMATIE: Wilt u dit tweeluik op CD ontvangen maak dan 8 ,50 euro over op gironummer 444 600 t.n.v. de vpro in Hilversum o.v.v. OVT Spoor terug: Puputan. Wilt u OVT zonder het Spoor terug ontvangen stort dan 8,50 euro op datzelfde gironummer o.v.v. OVT en de uitzenddatum INFO: 'Joachim Fest: Ich nicht - Erinnerungen an eine Kindheit und Jugend', uitg. Rowohlt, isbn 3 498 05305 1 'De proefkolonie, vlijt, vaderlijke tucht en het weldadige karakter onzer natie'- Wil Schakmann, uitg. Mouria, isbn 9045848546 (verschijnt 20/9) 'Koosjer Nederlands: Joodse woorden in de Nederlandse taal'- Justus van de Kamp en Jacob van der Wijk, uitg. Contact, isbn 9025421792 'De verovering van Bali'- Ewald Vanvugt, uitg. In de knipscheer, isbn 90 6265 578 5

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Pipo de Clown

vanaf 00:05:27

17 September 1958 was Pipo de Clown voor het eerst op de Nederlandse telvisie te zien en dat zou hij vervolgens meer dan 20 jaar zo blijven. Een gesprek van Michal Citroen met de bedenker van Pipo, Mamaloe, Klukluk en andere figuren, Wim Meuldijk. Ingeleid met oud tv-fragment.

Hitlerbiograaf Joachin Fest overleden

vanaf 00:11:20

Afgelopen week overleed de Duitse historicus en Hitler- en Albert Speerbiograaf Joachim Fest. Een gesprek van Jos Palm over het werk van Fest en de Duitse verwerking van het Nazi-verleden met de historici H.W. von der Dunk en Wim Berkelaar.

De column van de oud-hoofdredakteur van de NRC André Spoor

vanaf 00:34:29

Herinneringen aan zijn tijd als correspondent in Washington (1964-1968)

Drentse proefkolonieën in de 19e eeuw

vanaf 00:40:10

Michal Citroen praat met Wil Schackmann, auteur van het komende week te verschijnen boek ‘De proefkolonie, vlijt, vaderlijke tucht en het weldadige karakter onzer natie.’ Over het ontstaan van de koloniën die in het begin van de 19de eeuw in Drente werden gesticht om landgenoten uit hun toestand van ‘diepe ellende en zedelijke verbastering’ te halen.

700 jaar Oude Kerk in Amsterdam

vanaf 01:05:36

Op zondag 17 september 1306, nu precies 700 jaar geleden werd de Oude Kerk in Amsterdam ingewijd. Een reportage van Astrid Nauta aan dit oudste monument van Amsterdam met historicus en conservator van het Amsterdams Historisch Museum Lodewijk Wagenaar.

Koosjer woordenboek

vanaf 01:12:25

Deze week verscheen het ‘Koosjer woordenboek’ van Justus van de Kamp en Jacob van der Wijk Een gesprek van Michal Citroen met Justus van de Kamp over dit woordenboek van Nederlandse judaïsmen, oftewel woorden uit het Portugees en Jiddisch die door Nederlandse joden gebruikt worden of werden.

Spoor terug: Puputan, het einde van Bali deel 1

vanaf 01:19:23

Een reconstructie van een militaire expeditie, die uitloopt op een bloedbad (dl. 1 van een tweeluik) Op 20 september 1906 staat het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) met kanonnen en repeteergeweren tegenover duizenden Balinezen mannen, vrouwen en kinderen gewapend met kris en speer. Een ongelooflijk bloedbad is het gevolg. Was het moord of collectieve zelfmoord? Samenstelling: Erik Willems en Gerard Leenders

advertentie