Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: De hulpverlening komt in New Orleans na orkaan Katrina moeilijk op gang. Kees Slager, auteur van het boek De Ramp, over hoe het met de hulpverlening ging na de watersnoodramp van 1953 in Nederland en wat de rol van de Amerikanen daarbij was. Dit weekend wordt het 50 jarig bestaan van de kindertelevisie in Nederland gevierd. Een gesprek over de het ontstaan en de ontwikkeling van de kindertelevisie in Nederland met Ben Klokman die aan de wieg van Sesamstraat en het Klokhuis heeft gestaan en Peter Nikken die promoveerde op onderzoek naar de kwaliteitseisen voor kindertelevisieprogramma's Met om ongeveer 10.30u de column van de journalist Peter Brusse Zaterdag 3 september wordt de tentoonstelling over De Kruistochten geopend in het Catharijneconvent in Utrecht. Aanleiding voor een gesprek over de geschiedenis actualiteit van de kruistochten met prof. Middeleeuwse geschiedenis Peter Raedts en arabist Hans Jansen. 11.00-12.00: Volgende week ligt hij in de winkel: het Woordenboek Papiaments Nederlands. Papiaments is, ten overvloede, de derde officiele taal van ons koninkrijk, namelijk de taal van de benedenwindse eilanden Bonaire, Curacao en Aruba. Een gesprek met één van de twee auteurs van het woordenboek mevrouw Igma van Putte. De journalist Dick Verkijk over de gebeurtenissen 25 jaar geleden in Gdansk als inleiding op de Spoor terugdocumentaire. Met om 11.25u Het Spoor terug: Solidarnosc, deel 1 31 augustus is het 25 jaar geleden dat de staking in de Leninwerf in het Poolse Gdansk leidde tot de oprichting van de vrije vakbond Solidarnosc. Het luidde het begin in van het einde van de communistische stelsels in de Sovjet-Unie en Oost-Europa. Dick Verkijk was als een van de weinige Nederlandse journalisten daarbij aanwezig. Een compilatie in twee delen van de radio-documentaire die hij daar 25 jaar geleden heeft gemaakt. INFO: 'De ramp: Een reconstructie van de watersnood van 1953' - Kees Slager, uitg. Atlas, isbn 90 450 0815 7 (2003) Tentoonstelling De Kruistochten t/m 5 maart 2006, Museum Catharijneconvent Utrecht Groot woordenboek Papiaments-Nederlands- Igma van Putte-de Windt & Florimon van Putte, uitg. Walburg Pers, isbn 90 5730 348 5 Zondag 18 september 2005 OVT en Het Salon vanuit De Buren in Brussel Van 10.00-13.00 uur Aanmelden via hetsalon@radio1.be Zie ook de link links op deze pagina

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hulpverlening na de Watersnoodramp

vanaf 00:06:06

‘Over de hele wereld ging een golf van medeleven’ meldt het Polygoon in februari 1953. ‘In alle landen stonden mensen spontaan hun bezittingen af.’ Ook de Amerikanen kwamen ons te hulp. Gaat Nederland na de orkaan Katrina een groots gebaar terugmaken? Paul van der Gaag praat met Kees Slager, auteur van het boek ‘De Ramp’, over hoe het met de hulpverlening ging na de watersnoodramp van 1953 in Nederland en wat de rol van de Amerikanen daarbij was.

50 jaar Kindertelevisie

vanaf 00:13:45

Van de Dappere Dodo tot Sponge Bob. De Nederlandse kindertelevisie bestaat 50 jaar, een goede reden voor OVT om de geschiedenis onder de loep te nemen. Hoe is kindertelevisie ontstaan en hoe is de ontwikkeling verlopen? Paul van der Gaag spreekt met Ben Klokman die aan de wieg van Sesamstraat en het Klokhuis heeft gestaan en Peter Nikken die promoveerde op onderzoek naar de kwaliteitseisen voor kindertelevisieprogramma’s.

Column Peter Brusse: Britse immigranten

vanaf 00:34:14

Midden jaren zestig werden Britse nieuwkomers aan hun lot overgelaten. Geen opvang, geen verspreiding door het land, zoals in Nederland. Na rassenrellen zorgde de Britse regering ervoor dat immigranten banen in overheidsdienst kregen. Integreren blijft lastig, constateert Peter Brusse. Dat blijkt uit het feit dat de aanslagen op de Londense metro gepleegd zijn door eigen mensen, jonge Britten, moslims die in Engeland geboren en getogen waren. De schok is groot.

Tentoonstelling De Kruistochten

vanaf 00:38:38

In het Catharijneconvent in Utrecht is zaterdag 3 september een tentoonstelling geopend over de kruistochten. Het Catharijneconvent wil afrekenen met het ééndimensionale vijandbeeld en wil een ontmoeting laten zien met een cultuur die eeuwen voorliep op Europa. Zijn de kruistochten te beoordelen als een westerse imperialistische godsdienstoorlog, als een ideologisch ongeluk of als een vorm van vroegwesters christelijk fundamentalisme? Volgens de samenstellers van de tentoonstelling niet. De kruistochten zorgden juist voor een wetenschappelijke en culturele uitwisseling. Paul van der Gaag praat met professor middeleeuwse geschiedenis Peter Raedts en arabist Hans Jansen over de geschiedenisactualiteit van de kruistochten.

Papiaments Nederlands woordenboek

vanaf 01:03:51

Papiaments is de derde officiële taal van ons koninkrijk, namelijk de taal van de benedenwindse eilanden Bonaire, Curaçao en Aruba. Een woordenboek Papiaments Nederlands is daarom zeker geen overbodige luxe. Paul van der Gaag spreekt met één van de twee auteurs van het woordenboek, mevrouw Igma van Putte.

Het gelijk van Verkijk over de staking in Gdansk in 1980

vanaf 01:13:04

In augustus 1980 sprak journalist Dick Verkijk de bijna profetische woorden: ‘En dat is om vijf voor vijf het einde van (…) een enerverende staking die het politieke landschap in Polen volstrekt heeft veranderd, en misschien wel het politieke landschap in heel Oost-Europa.' Verkijk maakte de baanbrekende staking onder leiding van Lech Walesa op de Leninwerf in Gdansk van dichtbij mee. Met Paul van der Gaag kijkt hij terug op het veelbewogen jaar 1980.

Het Spoor terug: Solidarnosc, deel 1

vanaf 01:23:28

31 augustus 2005 was het 25 jaar geleden dat de staking in de Leninwerf in het Poolse Gdansk leidde tot de oprichting van de vrije vakbond Solidarnosc. Het luidde het begin in van het einde van de communistische stelsels in de Sovjet-Unie en Oost-Europa. Dick Verkijk was als één van de weinige Nederlandse journalisten daarbij aanwezig. OVT zendt een compilatie uit in twee delen van de radio-documentaire die hij daar 25 jaar geleden maakte.

advertentie