Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: Aanstaande donderdag 10 juni zijn de verkiezingen voor het Europese Parlement. 25 jaar geleden vonden de eerste verkiezingen plaats. Felix Rottenberg, toen voorzitter van de Jonge Socialisten en toen ook tegenstander van de verkiezingen, blikt terug. 6 juni, 60 jaar na D-day, de invasie van de geallieerden in Normandië. Een gesprek over die dag met militair-historicus Ben Schoenmaker van de sectie Militaire geschiedenis van het ministerie van Defensie. Met om ongeveer 10.30u de column van de journalist Peter Brusse. Aandacht voor het onlangs in een vertaling verschenen boek ‘De Brand’ van de Duitse historicus Jörg Friedrich over de geallieerde bombardementen op Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gesprek met Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam, en Jolanda Withuis, medewerkster van het NIOD en gespecialiseerd in traumaverwerking. Heeft Duitsland het recht op leed? En: was Winston Churchill een oorlogsmisdadiger? 11.00-12.00: Zondag 6 juni is het Nationale Verteldag. Het sprookje Roodkapje is uitgeroepen tot het meest geliefde volksverhaal. Ton Dekker, voormalig medewerker van het Meertens Instituut over de geschiedenis van Roodkapje. Een reportage uit Schoonebeek, waar het initiatief tot restauratie van de historische schoorsteen van de turfstrooiselfabriek Veldkamp de Klimijzerprijs heeft gewonnen van de Stichting Fabrieksschoorstenen. Met Harry Zwiers, voorzitter van de initiatiefnemende Stichting Johannes Veldkamp en met A. Barnard, voorzitter van de STIF. Een gesprek met Bart de Cort over zijn boek over de OSP ‘Solidariteit in anonimiteit. De geschiedenis van de leden van de Onafhankelijke Socialistische Partij (1932-1935)’ Vanaf 11.25u Het Spoor terug: Bonifatius, deel 2 We leerden het op school: in het jaar 754 werd Bonifatius bij Dokkum vermoord. En waarschijnlijk weet u ook niet veel meer dan dát over deze Angelsaksische missionaris. Daarom in het Spoor Terug een reconstructie van het misdrijf dat precies 1250 jaar geleden werd gepleegd. Was het een ordinaire roofmoord of rekenden de Friezen af met een fundamentalist die hun heiligdommen vernietigde in naam van God en de Paus? Een onderzoek naar de plaats delict, het moordwapen, de motieven en de daders. Een middeleeuwse krimi in twee delen waarin slechts de afloop vaststaat. Samenstelling: Annelies van der Goot INFO: - De brand: De geallieerde bombardementen op Duitsland, 1940-1945- Jörg Friedrich, uitg. Mets en Schilt, isbn 90 5330 384 7 - Spiegeltje, spiegeltje aan de wand: voer sprookjes, broodje-aap en andere volksverhalen – Olivier Rieter en Ineke Stroucken red., uitg. Nederlands Centrum voor Volkscultuur, isbn 90 71840 63 8 - Solidariteit in anonimiteit De geschiedenis van de leden van de Onafhankelijke Socialistische Partij (1932-1935) - Bart de Cort, uitg. Papieren Tijger, isbn 90 6728 121 2

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Protest tegen Europese verkiezingen van 1979

vanaf 00:05:52

In 1979 waren de eerste Europese verkiezingen in Nederland. Een grote campagne moest de bevolking naar de stembus krijgen. Tegenstanders van de verkiezingen waren er ook. Felix Rottenberg, destijds voorzitter van de Jonge Socialisten, had er stevige kritiek op. Paul van der Gaag vraagt naar zijn bezwaren van een kwart eeuw geleden.

D-Day 1944: een riskante militaire operatie

vanaf 00:10:52

D-Day staat bekend als het spectaculaire begin van de Geallieerde invasie van het West-Europese deel van het Duitse Derde Rijk. Met een gigantische vloot werd op 6 juni 1944 de aanval op het Franse Normandie geopend. De Duitsers waren zodanig misleid, dat ze daar absoluut geen aanval verwachtten. Desondanks verliep de Geallieerde aanval een stuk moeizamer dan de militaire strategen hadden gepland. Paul van der Gaag spreekt met militair-historicus Ben Schoenmaker en de heer Aartsen, die D-Day meemaakte als vliegenier van het 320ste squadron.

Column van Peter Brusse: D-Day

vanaf 00:30:45

D-Day werd voorbereid in het zuiden van Engeland. Brusse bezocht het gebied als journalist in 1994. Hij hoorden verhalen over de gulle en behulpzame Amerikaanse soldaten, die niet overal even geliefd waren. Ze versierden de meisjes met nylonkousen, discrimineerden hun eigen zwarte mede-soldaten en hadden het materieel een stuk beter dan Britse soldaten. Ook over de vele verzwegen dodelijke ongelukken, die er bij de voorbereiding van D-Day gebeurden. En hoe Amerika op de stranden van Normandie de nieuwe wereldleider werd, ten koste van de Engeland. ‘We won the war, we lost the peace’, zoals de Britten het zeggen.

De Brand: Geallieerde bombardementen op nazi-Duitsland

vanaf 00:36:04

In WO II stierven een half miljoen Duitsers door Geallieerde bombardementen op Duitse steden. Voor het eerst is er een uitgebreid overzicht van dit oorlogsleed verschenen, namelijk ‘De brand: De geallieerde bombardementen op Duitsland, 1940-1945’ van Jorg Friedrich. Het boek leidde in Duitsland en daarbuiten tot verhitte discussies. Heeft het ‘dadervolk’ recht op hun eigen leed? En was Churchill een oorlogsmisdadiger? Hans Olink spreekt met Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam, en Jolanda Withuis, medewerkster van het NIOD en gespecialiseerd in traumaverwerking.

Roodkapje meest geliefde sprookje

vanaf 01:04:58

Het sprookje Roodkapje is op Nationale Verteldag uitgeroepen tot het meest geliefde volksverhaal. Paul van der Gaag spreekt met Ton Dekker, voormalig medewerker van het Meertens Instituut over de geschiedenis van Roodkapje, dat begint in de 11de eeuw. Er blijken zeer verschillende versies te zijn. Het verhaal had ooit de moraal 'jonge juffers, kijk uit voor boze mannen'.

Restauratie historische fabriekschoorsteen in Schoonebeek

vanaf 01:10:39

In Schoonebeek heeft het initiatief tot restauratie van de historische schoorsteen van de turfstrooiselfabriek Veldkamp de Klimijzerprijs gewonnen van de Stichting Fabrieksschoorstenen. Een reportage van Gerard Leenders, die met Harry Zwiers, voorzitter van de initiatiefnemende Stichting Johannes Veldkamp en met A. Barnard, voorzitter van de STIF, spreekt.

Onafhankelijk Socialistisch Partij

vanaf 01:16:22

De Onafhankelijke Socialistische Partij (OSP) was in de jaren dertig een kleine afscheiding van de SDAP. De geschiedenis van de club van 'gevoelssocialisten' wordt verteld aan de hand van de levens van de ‘gewone leden’. Paul van der Gaag spreekt met Bart de Cort over zijn boek over de OSP 'Solidariteit in anonimiteit. De geschiedenis van de leden van de Onafhankelijke Socialistische Partij (1932-1935)'.

Het Spoor terug: Bonifatius: deel 2

vanaf 01:23:52

We leerden het op school: in het jaar 754 werd Bonifatius bij Dokkum vermoord. En waarschijnlijk weet u ook niet veel meer dan dát over deze Angelsaksische missionaris. Daarom in het Spoor Terug een reconstructie van het misdrijf dat precies 1250 jaar geleden werd gepleegd. Was het een ordinaire roofmoord of rekenden de Friezen af met een fundamentalist die hun heiligdommen vernietigde in naam van God en de Paus? Een onderzoek naar de plaats delict, het moordwapen, de motieven en de daders. Een middeleeuwse krimi in twee delen waarin slechts de afloop vaststaat. Samenstelling: Annelies van der Goot

advertentie