Ovt

Ovt

Presentatie: Paul van der Gaag 10.00-11.00: Op 27 november 1964 werden er talloze Europeanen in voormalig Belgisch Congo, gegijzeld. Wat nu in Irak gebeurt en wat gebeurde met Arjan Erkel overkwam toen talloze Belgen en ook een aantal Nederlanders in voormalig Belgisch Congo. Een kort gesprek met Ria Slegers, echtgenote van Theo Slegers, de Nederlander uit Vlijmen die in 1964 in Congo zijn Belgische buren bevrijdde Een gesprek met Arthur Stam, kenner en publicist op het gebied van het communisme, die de geschiedenis van de CPN en haar buitenlandse kameraden heeft vastgelegd in het ‘De CPN en haar buitenlandse kameraden’. Volgende week 25 april is het 30 jaar geleden dat de Anjerrevolutie in Portugal plaats vond. Aandacht voor die Anjerrevolutie en de emoties die dat in Nederland losmaakte. Met de historicus (Portugese geschiedenis)Menno Postma en Fernando Venancio, docent Portugese taal en cultuur, Universiteit van Amsterdam, deserteerde in 1970 uit het Portugese leger en vluchtte naar Nederland. 11.00-12.00: 51 Jaar geleden op 18 april 1953 werden pas de originele capitulatiedocumenten aan de burgermeester van Wageningen overhandigd. David Barnouw van het NIOD over waarom dit pas 8 jaar na het officiële eind van de Tweede Wereldoorlog gebeurde. De Stichting Nederlandse Jeugdherberg Centrale (NJHC) werd in 1929 opgericht.. Een reportage over 75 jaar ‘jeugdherbergen’ in Nederland. Met oud-beheerder Willem Ferwerda en met de huidige beheerder van jeugherberg/stayokayhostel Frank van Vught van het Koningsbos in Bakkum. Onlangs verscheen het boek ‘Bering: The Russian Discovery of America’ van Orcutt Frost Een gesprek met Ruslandkenner Bruno Naarden over de Russische ontdekkingsreiziger Bering, bekend als de Russische ontdekker van Amerika. De Straat Bering werd naar hem vernoemd. 11.00-12.00u: Vanaf 11.25u Het Spoor terug: De vergeten expedities naar de Zuidpool Deel 2 van een tweeluik over de Belgisch-Nederlandse Antarctica-expedities in de jaren zestig. Op 8 december 1963 vertrok de eerste Belgisch-Nederlandse zuidpoolexpeditie om op Antarctica wetenschappelijke waarnemingen te doen. De twee daarop volgende jaren worden nog twee expedities uitgezonden. Meer dan een jaar verbleven de 16 Nederlanders en hun Belgische kompanen op de Zuidpool. Expeditieleden vertellen veertig jaar na dato over hun gedwongen verblijf in een typische mannenwereld, op een continent waar de stilte en het ijs de boventoon voeren. Samenstelling: Gerard Leenders INFO: -‘De CPN en haar buitenlandse kameraden’- Arthur Stam, uitg. Aspekt, isbn 90 5911 126 5 -‘Bering: The Russian Discovery of America’- Orcutt Frost, uitg. Yale University press/New Haven & London, isbn 0-300-10059-0

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Gijzeling Europeanen in Congo in 1964

vanaf 00:05:37

In 1964 werd Theo Slegers als een held in Vlijmen onthaald. Hij had 83 Belgische gegijzelden, zijn buren, in Congo bevrijd. Er was in 1964 een opstand in Congo aan de gang en het werd steeds onveiliger voor de buitenlanders. Theo Slegers verstopte een paar vrachtwagens en wist daarmee samen met 10 Belgische paraýs zijn buren op het kritieke moment in veiligheid te brengen. Paul van der Gaag spreekt met Ria Slegers, de echtgenote van Theo Slegers, die door zijn daden de bijnaam ýheld van Paulisý kreeg.

De CPN en haar buitenlandse kameraden

vanaf 00:12:40

Paul de Groot was na WO II tot 1977 de dominerende figuur in de CPN. Hij moest zijn machtspositie zien te behouden in een periode, waarin de communistische partijen in andere landen verdeeld raakten. In 1956 na de antistalinistische rede van Chroetsjov, die door De Groot ýKnoeichefý werd genoemd. Kort daarna ontstonden er serieuze problemen tussen de Russische en Chinese communistische partij. Ook na het afzetten van Chroetsjov in 1964 bleef de relatie met de Russische kameraden slecht. Hans Olink spreekt met Arthur Stam, auteur van ýDe CPN en haar buitenlandse kameraden.ý

Column van Johan van Minnen: Anjerrevolutie in Portugal

vanaf 00:29:02

: Duitsland-correspondent Van Minnen werd in 1974 naar Portugal gestuurd, omdat de VARA getipt was dat er een revolutie zou komen. Het bleek een zeer vreedzame omwenteling te zijn. Het was prachtig om mee te maken voor een journalist. De plicht in Bonn riep echter, want kanselier Willy Brandt ging juist in die dagen ten onder in een geruchtmakende spionageaffaire.

De Anjerrevolutie in Portugal in 1974

vanaf 00:34:10

De euforie in Europa in 1974 was groot, want in Portugal werd een militair bewind vreedzaam vervangen door middel van de linkse Anjerrevolutie. De communistische voormannen werden binnen een jaar op een zijspoor gezet en de sociaal-democraten werden de belangrijkste partij. Paul van der Gaag spreekt met de historicus (Portugese geschiedenis ) Menno Postma en Fernando Venancio, docent Portugese taal en cultuur (UvA), die in 1970 deserteerde uit het Portugese leger en naar Nederland vluchtte.

De omweg van de originele capitulatiedocumenten van 1945

vanaf 01:04:28

Pas op 18 april 1953 werden de originele capitulatiedocumenten door de Canadese generaal Foulkes aan de burgermeester van Wageningen overhandigd. David Barnouw van het NIOD over waarom dit pas 8 jaar na het officiýle eind van de Tweede Wereldoorlog gebeurde. De generaal had de documenten na de overgave van het Duitse leger in Nederland misschien gewoon in zijn zak gestoken om als souvenir te houden. Interview van Paul van der Gaag.

Stichting Nederlandse Jeugdherbergcentrale 75 jaar

vanaf 01:08:54

In 1929 werd de Nederlandse Jeugdherbergcentrale opgericht. Een reportage van Annelies van der Goot, die in de oude jeugdherberg Koningsbosch in Bakkum sprak met twee generaties bedrijfsleiders, oud-beheerder Willem Ferwerda en de huidige beheerder van jeugherberg/stayokayhostel Frank van Vught.

De Deen Bering: Russische ontdekker van Amerika

vanaf 01:16:03

In 1741 stierf Vitus Jonassen Bering op een eiland tussen Oost-Siberie en Alaska. Dat gebeurde tijdens een expeditie in opdracht van de tsaar, die bedoeld was om uit te vinden of Azie en Amerika in het barre noorden met elkaar verbonden waren. Paul van der Gaag spreekt met Ruslandkenner Bruno Naarden over de ontdekkingsreiziger Bering, bekend als de Russische ontdekker van Amerika. De Straat Bering werd naar hem vernoemd. Onlangs verscheen het boek ýBering: The Russian Discovery of Americaý van Orcutt Frost over hem.

Het Spoor terug: De vergeten expedities naar de Zuidpool: deel 2

vanaf 01:25:24

Deel 2 van een tweeluik over de Belgisch-Nederlandse Antarctica-expedities in de jaren zestig. Op 8 december 1963 vertrok de eerste Belgisch-Nederlandse zuidpoolexpeditie om op Antarctica wetenschappelijke waarnemingen te doen. De twee daarop volgende jaren worden nog twee expedities uitgezonden. Meer dan een jaar verbleven de 16 Nederlanders en hun Belgische kompanen op de Zuidpool. Expeditieleden vertellen veertig jaar na dato over hun gedwongen verblijf in een typische mannenwereld, op een continent waar de stilte en het ijs de boventoon voeren. Samenstelling: Gerard Leenders

advertentie