Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager. Geschiedenis wordt een steeds belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Herdenkingen, musea, monumenten of historische documentaires: het verleden duikt overal op. Zelfs in de recreatieve ANWB-tips speelt het verleden een steeds grotere rol. Historicus Kees Ribbens onderzocht de plaats die deze ‘alledaagse historische cultuur’ in Nederland na de Tweede Wereldoorlog inneemt. Ook de Gouden Eeuw mag zich verheugen in een nieuwe aandachtsgolf. Historicus Maarten Prak probeert wil met zijn nieuwe boek ‘Gouden Eeuw – Het raadsel van de republiek’ de nieuwe inzichten over de 17e eeuw breder toegankelijk maken. 11.00-12.00: In het tweede uur naar aanleiding van de slavernijclaims in Amerika een gesprek met historicus Piet Emmer over mogelijke juridische stappen in Nederland. Een reportage over vliegeren met de 77-jarige vliegerdeskundige Harm van Veen. En een gesprek met Dick Schaap over het eiland Onrust, waar na de Duitse inval van mei 1940 duizenden NSB’ers, Duitsers en Nederlanders met een Duitse achternaam werden geinterneerd. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Enkele reis Zaandam-Praag, deel 2 Een tweeluik over het leven van Hans Krijt (1927) die onlangs zijn memoires publiceerde. Hij deserteert in 1948 in Nederlands-Indië uit het Nederlandse leger. Hij weet via communistische connecties via Brussel en Parijs, Praag te bereiken. In die stad brengt hij meer dan een halve eeuw van zijn leven door en leert er vele schrijvers en kunstenaars kennen. Een portret van het leven van Hans Krijt dat begon in Zaandam. Samenstelling: Hans Olink INFO: -‘Een eigentijds verleden: Alledaagse historische cultuur in Nederland 1945-2000’ –Kees Ribbens, uitg. Verloren, isbn 90 6550 658 6 -‘Gouden Eeuw: het raadsel der Republiek’- Maarten Prak, uitg. SUN, isbn 90 5875 048 5 -‘Enkele reis Zaandam-Praag’- Hans Krijt, uitg. De Prom, isbn 90 6801 754 3

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Kees Sorgdrager over de economische wetenschap

vanaf 00:06:21

Vroeger hadden heersers allemaal hun eigen hofnar, tegenwoordig hebben ze allemaal hun eigen econoom, zo citeert Sorgdrager Simon Carmiggelt. Waar de Nederlandse overheid bij het aantreden van het eerste kabinet Kok lonenmatiging predikte teneinde banen te scheppen, verkoos de Franse regering juist een stijging van de lonen om hetzelfde te bereiken. Met economie kan je dus alle kanten op. Sommigen laten in hun toekomstvoorspellingen zelfs niet-economische zaken de revue passeren. Zo bestaan er zelfs voorspellingen van economen over de terugkeer van Jezus Christus. Economen die hun verbeelding niet in de hand kunnen houden kun je maar beter wantrouwen, zo besluit Sorgdrager dit hekeldicht op de economische wetenschap.

De plaats van de alledaagse historische cultuur in Nederland

vanaf 00:11:02

Nieuwe denkbeelden over de Gouden Eeuw

vanaf 00:32:18

De Gouden Eeuw wordt recentelijk steeds meer tot onderwerp van studie gekozen. De nieuwe inzichten die bij die onderzoeken het levenslicht zien, worden vaak gepubliceerd in moeilijke dikke boeken die het grote publiek weinig aanspreken. Maarten Prak heeft geprobeerd een aantal van die nieuwe denkbeelden te verzamelen in een relatief dun boekje, om ze daarmee toegankelijk te maken voor een breder publiek. Boek: Gouden Eeuw: het raadsel der Republiek, door: Maarten Prak.

Nieuwe denkbeelden over de Gouden Eeuw

vanaf 00:32:18

Hemelbestormers: de geschiedenis van het vliegeren

vanaf 01:00:08

Slavernijclaims uit Amerika

vanaf 01:03:02

Een aantal Amerikaanse juristen bereidt schadeclaims voor bij Nederlandse bedrijven die zich in het verleden hebben ingelaten met slavenhandel. Welke bedrijven kunnen zo’n schadeclaim verwachten en is een schadeclaim reëel? Marnix Koolhaas spreekt met Piet Emmer.

Hemelbestormers en de geschiedenis van het vliegeren

vanaf 01:08:18

Pas in de zeventiende eeuw bereikte de vlieger als speelgoed het Europese vasteland. De toegenomen contacten met landen als Japan en China, waar het vliegeren al een eeuwenoude traditie kende, zorgden ervoor dat de hemelbestormers ook hier in zwang kamen. Werd de vlieger aanvankelijk beschouwd als kinderspeelgoed, later maakten ook volwassenen zich enthousiast voor het vliegeren, dat langzaam tot een soort sport uitgroeide. Met de introductie van het vliegtuig verloor de vlieger zijn grote populariteit en werd het opnieuw speelgoed voor kinderen. Gerard Leenders maakte een reportage vanaf de duinen bij Kerkduin over vliegeren en dook samen met de 77-jarige vliegerdeskundige Harm van Veen de geschiedenis van het vliegeren in.

Het eiland Onrust

vanaf 01:14:52

Op het eiland Onrust, een klein eilandje met een bewogen verleden voor de kust van Jakarta, werden na de Duitse inval van mei 1940 duizenden NSB-ers, Duitsers en Nederlanders met een Duitse achternaam geïnterneerd. Voor de Tweede Wereldoorlog deed het eiland dienst als reparatieplaats voor de zeeschepen van de VOC en als quarantaineoord voor moslims die terugkwamen van hun bedevaart naar Mekka. Wellicht het opmerkelijkste verhaal is het gerucht dat ernstig geslachtzieke militairen naar het duivelseiland Onrust gestuurd om daar te sterven. Marnix Koolhaas in gesprek met Dick Schaap over het eiland Onrust.

Het Spoor terug Enkele reis Zaandam Praag deel 2

vanaf 01:24:00

Een tweeluik over het leven van Hans Krijt (1927) die onlangs zijn memoires publiceerde. Hij deserteert in 1948 in Nederlands-Indië uit het Nederlandse leger. Hij weet via communistische connecties via Brussel en Parijs, Praag te bereiken. In die stad brengt hij meer dan een halve eeuw van zijn leven door en leert er vele schrijvers en kunstenaars kennen. Een portret van het leven van Hans Krijt dat begon in Zaandam. Samenstelling: Hans Olink.

advertentie