Geschiedenis van gifgas

OVT 12 mei 2013

Geschiedenis van gifgas

OVT 12 mei 2013

Volgens de Amerikaanse regering wordt in Syrië hoogstwaarschijnlijk gifgas (sarin) gebruikt. Een gesprek over de geschiedenis van gifgas, met militair historici Herman Roozenbeek en Jeoffrey van Woensel. Auteurs van ‘De geest in de fles. De omgang van de Nederlandse defensieorganisatie met chemische strijdmiddelen 1915-1997’.
De Spartanen gebruikten het al in hun oorlog tegen de Atheners in 429 voor Christus. Maar de doorbraak van gifgas kwam in de Eerste Wereldoorlog. Bij Ieper zette de Duitsers 168 ton chloorgas in. Het idee ervoor kwam van de latere Nobelprijswinnaar Fritz Haber. Na de oorlog van '14-'18 werd gifgas vooral gebruikt om koloniale volkeren op hun plaats te zetten. Churchill bijvoorbeeld stelde voor het strijdgas uit te proberen op weerspannige Arabieren. Gifgas zou uiteindelijk niet alleen een omstreden maar ook een verboden 'wapen' worden. Al op de vredesconferenties van eind 19e eeuw werd het middel als ontoelaatbaar bestempeld, daadwerkelijk verboden werd het pas met het Chemisch Wapenverdrag uit 1997.

Dit fragment is onderdeel van

OVT

Dag van de Tulband; Curaçao; column Philip Freriks; Geschiedenis van het gifgas; Het eerste parlement van Nederland; Het Spoor terug: Het diplomatenleven van Herman van Roijen

advertentie