OVT

VW buusje; Historische boeken en filmrecensies; Het Spoor terug: Diplomaat van de Tsaar 1983-1958, dl. 2

OVT

VW buusje; Historische boeken en filmrecensies; Het Spoor terug: Diplomaat van de Tsaar 1983-1958, dl. 2

VW-busje; Heldinnen begraven; Column John Jansen van Galen; Leids Ontzet in de jeugdliteratuur; Historische boeken en filmrecensies; Het Spoor terug: Diplomaat van de Tsaar 1983-1958, dl. 2

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Volkswagenbusje

vanaf 00:06:08

Dit jaar komt er na 63 jaar een einde aan de productie van het Volkswagenbusje, het hippiebusje uit de jaren zestig. In Brazilië loopt het laatste originele VW-busje van de lopende band. Armand Bastin van het Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie over de roemruchte historie van dit busje.

Nederlandse heldinnen

vanaf 00:13:17

In Frankrijk is discussie ontstaan welke vrouwen moeten worden herbegraven in het Panthéon in Parijs. Onder de 72 Franse historische figuren die er liggen begraven zijn maar twee vrouwen. Daar wil president Hollande verandering in brengen. Hoe zit het in Nederland? Een gesprek over Nederlandse heldinnen en hun voortleven. Met de journalist en oud-Frankrijk correspondent Philip Freriks en Els Kloek, auteur van het boek ‘1001 Vrouwen uit de Nederlandse Geschiedenis.

column John Jansen van Galen

vanaf 00:33:45

De column van de journalist John Jansen van Galen

Leids ontzet in de jeugdliteratuur

vanaf 00:37:54

3 Oktober Leids ontzet. Ieder jaar wordt op deze datum herdacht dat in 1574 een einde kwam aan de maandenlange Spaanse belegering van de stad. Dit jaar houdt Lotte Jensen de historische 3 Oktober lezing onder de titel ‘De les van Leeuwtje. Kinderboeken over het beleg en ontzet van Leiden’. Een gesprek met Lotte Jensen over op welke manier jeugdliteratuur over het Leids ontzet wordt gebruikt om kinderen vaderlandsliefde bij te brengen.

Historische boeken en filmrecensies

vanaf 01:06:10

Historische boeken en filmrecensies met Hans Renders en Jos van der Burg

Het Spoor terug: Diplomaat van de Tsaar, deel 2: 1983-1958

vanaf 01:24:04

Het Spoor terug: Diplomaat van de Tsaar, deel 2: 1983-1958 Als in 1917 in Rusland de revolutie uitbreekt leidt dat het einde in van het Tsaristisch gezantschap in Den Haag. Wat gebeurde er met de diplomaten die land en baan kwijtraakten? Een tweeluik over Paul Poustochkine, de laatste diplomaat, en over klein Rusland in Den Haag Samenstelling Djoeke Veeninga ism Angela Dekker, schrijfster van het boek ‘Diplomaat van de Tsaar. De ballingen van de Russische Revolutie’.

advertentie