OVT
Gijzelingen in de oudheid; Mein Kampf; Column Nelleke Noordervliet;Historicus Rutger Bregman; Hector Treub (1856-1920); Het Spoor terug:André Loor, dl. 2
Gijzelingen in de oudheid; Mein Kampf; Column Nelleke Noordervliet;Historicus Rutger Bregman; Hector Treub (1856-1920); Het Spoor terug:André Loor, dl. 2
Het Nederlands echtpaar Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen dat in Jemen was ontvoerd is deze week vrijgelaten. Classicus Fik Meijer over gijzelingen in de oudheid.
De deelstaat Beieren ziet af van de wetenschappelijke heruitgave van Mein Kampf. Historicus Wim Berkelaar over de geschiedenis van de rechten van het boek ‘Mein Kampf’ van Adolf Hitler.
De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet
Een gesprek met historicus Rutger Bregman, winnaar van de Liberales-prijs voor het beste Nederlandstalige non-fictie boek van het jaar 2013. In het bekroonde boek ‘De geschiedenis van de vooruitgang’ wijst Bregman op tal van opmerkelijke resultaten die de mens in de loop van de geschiedenis heeft behaald.
Historica Nele Beyens over haar nieuwe boek ‘Immer bereid en nooit verlegen. Hector Treub, vrouwenarts in een mannenmaatschappij’. Hector Treub (1856-1920) zette in Nederland rond 1900 het jonge specialisme van de gynaecologie op de kaart. Maar hij was veel meer dan alleen medicus. Als vrouwenarts ontwikkelde hij vooruitstrevende en vaak controversiële standpunten over anticonceptie, abortus en de verspreiding van venerische ziekten.
Anne-Marie Sanchez van radio Apintie in Suriname over het overlijden van André Loor. De hoofdpersoon van de Spoor terugdocumentaire van deze en vorige week.
In het Spoor terug het tweede deel van een portret van de deze week overleden Surinaamse historicus André Loor Zijn recente boek André Loor vertelt… Suriname 1850-1950 was in een paar dagen uitverkocht. Wie is deze populaire Surinaamse historicus? André Loor, inmiddels 82 jaar en een afstammeling van de eerste boeroe immigranten, heeft hij zijn leven gewijd aan het beschrijven van de geschiedenis van zijn land. Een tweedelig portret van hem en een zoektocht naar de vraag: welke rol speelt geschiedenis in het huidige Suriname en op welke wijze wordt die herschreven? Samenstelling: Djoeke Veeninga