OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Reportage van Paul van der Gaag die met schrijver Ton van Reen gaat naar het Limburgse Helden-Panningen, waar zich nog steeds de Mariakapel uit van Reen's jeugd bevindt. Van Reen is al van jongs af aan gefascineerd door de verschijning van de Heilige Maagd, en tekende in "Een heidin die het licht zag" verhalen op over een aantal bedevaartplaatsen.
10.20 Reportage van Jacqueline Maris van de tentoonstelling "Een kwestie van Smaak" in het Antwerpse Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven (tot 25.3.1995). Plus gelijknamig boek.
10.30 Gesprek met publiciste Ettie Huizing nav haar boek "Wie het geweten heeft" (Sun), biografie van de communist Siep Adema.
10.45 Gesprek van Kiki Amsberg met professor in de Waarnemingspsychologie, gespecialiseerd in geur- en reukherinneringen Ep Koster, over haar jeugdherinneringen aan logeerpartijen bij zijn oom in een klein huisje tegenoevr het grote landgoed Groot Spriel .
11.05 Fragment van Kniertje, vertolkt door Esther de Boer-van Rijk, in een opname uit de jaren dertig. Precies 94 jaar geleden op kerstavond vond de eerste vertoning van Op Hoop van Zegen plaats.
11.10 Hans Olink in gesprek met Ton van Brussel, eindredacteur van de 20-delige documentaire televisieserie "Na de oorlog" over de geschiedenis van Nederland van 1945-1970.
11.20 13de aflevering van de 14-delige Spoor Terug-serie De Loffelijcke Compagnie, over de geschiedfenis van de Verenigde oostindische Compagnie. Deze aflevering gaat over India. Als deskundige is Jaap de Moor met programmamaker Paul van der Gaag meegereisd.
In 1773 arriveert VOC-dienaar en reiziger Jacob Haafner in India, waar hij dertien jaar blijft. Terug in Nederland schrijft Haafner een verontwaardigd verslag waarin hij de Europeanen overzee hekelt. Met zijn kritiek op het kolonialisme is Haafner een Multatuli avant la lettre.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kiki Amsberg

advertentie