OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:
10.00 Arie Kleijwegt spuit zijn gal over het Nederlandse verzuilde omroepbestel waarin het mogelijk is dat de laatste twee sets van de finale van de Daviscup die gewonnen gaat worden door Nederland niet vertoond worden op de televisie omdat het zes uur is geweest.
10.10 Discussie over politieke lekken. Het hoe, waarom, de gevolgen, en waarom het nu meer voorkomt dan vroeger.
Discussianten:
-Trouw-journalist en politiek commentator Willem Breedveld (Een ramp voor het land, leuk voor de krant);
-ex-parlementair journalist en RVD-voorlichter Fred Lörtzer;
-de schrijver van het artikel "Strikt vertrouwelijk", M.A.P. Bovens;
10.45 Deze week werd bekendgemaakt dat vermoedelijk de bibliotheek van het Amsterdamse Goethe Instituut gesloten gaat worden. Tevens werd bekend gemaakt door Instituut Clingendael dat Nederlandse jongeren in toenemende mate negatieve gevoelens hebben ten aanzien van Duitsers.
Wat is de reden van de sluiting, wat zijn de mogelijke gevolgen, heeft het instituut gefaald in haar pogingen de Duitse cultuur in Nederland te verspreiden."
11.05 Agenda waarin:
- tentoonstellingen in het Amsterdamse vakbondsmuseum over Henri Polak en over de spoorwegstakingen van 1903
- tentoonstelling over de Franse schilder Lesage die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het front verbleef en de loopgravenoorlog vastlegde, in het Vestingmuseum in Naarden.
- expositie In naam van Oranje, wandtapijten over de strijd van de Watergeuzen tegen de Spanjaarden, in het Zeeuws Museum in Middelburg. "
10.15 Reportage van Gerard Leenders over de expositie in de Groningse Universiteitsbibliotheek "van de ene en de andere kant", over de grootscheepse landverhuizing in de 19de eeuw van emigranten die in de Verenigde Staten hun geluk beproefden. Leenders sprak met samenstelster van de expositie Annemieke Galama.
11.20 Aflevering 4 van de zesdelige serie De Zuster komt zo! over de geschiedenis van de verpleging. Deze aflevering gaat over de Hongerwinter en de nasleep van de oorlog.
Verhalen over de schaarste, de nieuwe medische ontwikkelingen na de bevrijding, penicilline, tbc en andere gebreksziekten en de instelling van de 8-urige werkdag.
Interviews met:
-Zuster Eugenia
-Aaltje Ottema
-Ineke Zaalberg
-Wil Keizer
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas