OVT

OVT 8 oktober 2017

Maakte geld gelukkig? Die vraag staat centraal in de live-uitzending van OVT vanuit het Academiegebouw in Utrecht. Met deze week veel aandacht voor onze geldgeschiedenis, maar natuurlijk ook met aandacht voor andere onderwerpen uit de actualiteit en de geschiedenis, en met geldmuziek, gespeeld door Jara.

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Rondje Academiegebouw

OVT zendt vandaag uit vanuit het Academiegebouw in Utrecht. Jos Palm loopt met Maarten Prak een rondje door dit historische gebouw waar in 1579 de Unie van Utrecht werd ondertekend, die beschouwd wordt als het begin van de Nederlandse staat.

Militaire ongelukken

Het trieste mortierongeval in Mali koste minister Hennis-Plasschaert deze week haar politieke positie. Tegelijkertijd is er de vraag hoe dit ongeluk mogelijk was. Want juist bij zo’n organisatie als defensie hoort men kien te zijn op gevaarlijk materieel en risicovolle omstandigheden. Dat is althans de verwachting.  Maar hoe was het vroeger gesteld met dit soort ongelukken in het leger? Hoorde het, hoe erg en ernstig ook, bij de vanzelfsprekende bedrijfsongevallen in het militaire bedrijf?
Militair historicus Christ Klep is te gast.

Geldland Nederland

Nederlanders en geld. We lijken er diep van doordrongen dat geld het slijk der aarde is, calvinistisch als we ooit zijn geweest. Overvloed leidt tot onbehagen. Maar toch verloren we onszelf ook in het speculeren in tulpen, vormde Amsterdam de bakermat van de beurs en verdienden we zonder veel gewetenskwesties als VOC-aandeelhouders grof geld. En nu zelfs de weelde van de Groningse gasbel niet langer een onverminderd genoegen meer is rijst de vraag: maakte geld in Nederland ooit gelukkig?
Maarten Prak, kenner van de Gouden Eeuw en financieel historicus Oscar Gelderblom buigen zich over de vraag of geld Nederland ooit gelukkig maakte.

Muziek van Jara

Singer-songwriter Jara speelt normaal gesproken eigen nummers, maar speelt voor OVT deze uitzending covers van klassieke liedjes over geld – van  `Als je voor een dubbeltje geboren bent` van Louis Davids tot ´Can’t buy me love´ van The Beatles en ´Ten cents a dance´ van Lorenz Hart.

Column

De columnist deze week is de schrijfster Cynthia McLeod.

Kasboekje

De spaarpot, de oude sok, het verlopen aandeel, het huishoudboekje, de aankoopbon van de eerste wasmachine. Iedereen heeft thuis wel een geld- of spaardingetje dat ooit de kern uitmaakte van zijn of haar financiële huishouding. Allemaal documenten met een persoonlijk verhaal die van grote waarde zijn voor wetenschappelijk onderzoek. De Universiteit Utrecht en de publieke omroep NTR willen komend jaar bij u ‘op zolder’ kijken om samen met u de financiële geschiedenis van Nederland te onderzoeken en in kaart te brengen. Ze verzamelen persoonlijke documenten en verhalen en geven daar betekenis aan op de website en in de televisieserie 'Kasboekje van Nederland’.
Financieel historicus Oscar Gelderblom bespreekt en bekijkt een aantal geld-, spaar- en betaalmemorabilia van OVT-luisteraars.

Vieze liedjes op deftige speelklokken

In de deftige huizen van de welgestelde elite van de 18de eeuw werden Mozart en Bach maar al te graag verruild voor een luchtiger alternatief. Luxe uitgevoerde klokken met een bellenspeelwerk speelden kluchtige liedjes over boerenvrijages, dronkenschap en seks. Wat is het verhaal achter deze guilty pleasures van de elite? Op 12 oktober start de tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken in Museum Speelklok in Utrecht.
Te gast is Marieke Lefeber-Morsman, die onlangs promoveerde op haar onderzoek naar het klokkenrepertoire der welgestelden.

Rondje Academiegebouw 2

OVT zendt vandaag uit vanuit het Academiegebouw in Utrecht. Jos Palm loopt met Maarten Prak een rondje door dit historische gebouw waar in 1579 de Unie van Utrecht werd ondertekend, die beschouwd wordt als het begin van de Nederlandse staat.

Mevrouw NIBUD

Ze was onze raadsvrouw als het ging om onze eigen kleine huishoudingseconomie. Christine Groenewegen was het NIBUD oftewel het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, en ze was meer dan wie dan ook geknipt voor haar functie. ‘Jarenlang heb ik een soort kasboekje bijgehouden met al mijn uitgaven, op het dwangmatige af’, bekende ze na haar vertrek bij het NIBUD.
De voormalig financiële raadsvrouw van Nederland is te gast.

Landlopers

‘Je hebt toch wel geld bij je?’ Wie opgroeide in het Vlaanderen van de twintigste eeuw heeft het zijn ouders wel eens horen vragen. Tot 1993 was er een strikte wet op landloperij. Wie geen geld op zak had, kon ieder moment worden opgepakt wegens zwerven en rondhangen. Toon Horsten groeide op naast verbeteringskolonies voor zwervers en schreef het boek Landlopers.
De auteur is te gast en komt praten over landlopers en een bestaan zonder een cent op zak.

Koh-I-Noor, de beroemdste diamant op aarde

De beroemdste diamant op aarde, ook wel berg van licht genoemd, heeft sinds deze week een eigen historie. Ze blijkt nauw verweven met hebzucht, moord, marteling, kolonialisme en diefstal. En ze is opgeschreven in het boek Koh-I-Noor. De geschiedenis van ’s werelds bekendste diamant’ van William Dalrymple en Anita Anand.
India-kenner en literatuurwetenschapper Barnita Bagchi las het boek en komt erover vertellen.