In de dagen voor de bruiloft komen vrienden en familie langs om te helpen. Maar wanneer ze ’s nachts wakker worden gehouden door vreemde schimmen en geluiden, blijkt dat het huis meer voor ze verbergt dan hen lief is…

liefdesdrama met spookachtig randje

Phasmophobia is een vijfdelige podcast en vertelt een liefdesdrama met een spookachtig randje. De makers – Tom Hofland en Pascal van Hulst van Babylon Audio Collective – maakten eerder de podcasts Babylon en het gelauwerde De Blankenberge Tapes. Laatstgenoemde werd ondermeer genomineerd voor een DirectorsNL award en de Prix Europa. Voor tienduizenden luisteraars was De Blankenberge Tapes hun eerste ervaring met het medium 'podcast'. Net als bij De Blankenberge Tapes werkte de makers voor Phasmophobia met een cast bestaande uit gevestigde namen zoals Meral Polat en nieuwkomers als muzikant Eva van Pelt.

bijzondere werkwijze

Net als bij De Blankenberge Tapes hanteerden Tom en Pascal een bijzondere maakwijze waarbij improvisatie centraal staat. Een script is praktisch afwezig. Vooraf beschreven ze slechts de personages en legden ze enkele cruciale plotmomenten vast. De deelnemende acteurs werd gevraagd deze plotpunten en de biografische gegevens van hun personage uit het hoofd te leren. Vervolgens vertrokken Tom en Pascal met de acteurs naar de locatie van het verhaal voor opnames.

Tijdens de opnames improviseerden de acteurs alles wat er gezegd en verteld moest worden. De uiteindelijke serie is een combinatie van uitstekende improvisatie, strakke regie en vooral veel gepuzzel in de montage. Deze manier van werken leidt, in tegenstelling tot klassiek uitgeschreven scripts en dialogen, tot een zeer geloofwaardige vertelstijl (docu-fictie stijl) die de luisteraar meevoert in het verhaal.

afleveringen

de muziek

Luister de muziek van Phasmophobia gemaakt door Gijs Knol via deze Spotify-lijst.

luister meer

over de makers

Tom Hofland is naast radiomaker ook presentator, programmamaker en schrijver. In 2018 werd hij verkozen tot literair talent door de Volkskrant. In november 2020 verscheen zijn tweede roman: Vele Vreemde Vormen, die werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs.

Pascal van Hulst is werkzaam als muzikant en theatermaker voor gezelschappen en ensembles als Nieuw Utrecht Toneel, PS/Theater, De Baron, George en Eran Producties, Theater Rast en Theater Sonnevanck. In februari 2020 verscheen zijn nieuwste album: Ben Biri.

credits

Phasmophobia is een co-productie van VPRO en Room for Film, in opdracht van NPO Radio 1 en (mede) mogelijk gemaakt door VRT en Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Regie, script en montage:
Tom Hofland en Pascal van Hulst
Acteurs: Eva van Pelt, Marit Stocker, Kieffer Zwart en Meral Polat
Productie Room for Film:
Loes Komen en Eva Verweij
Productie VPRO: Ymke Kreiken
Eindredactie VPRO: Anton de Goede
Compositie en eindmix: Gijs Knol
Design: The Phoney Club
Fotografie: Martijn de Vos