Een nieuwe generatie zoekt tegenwoordig z'n fortuin op de financiƫle markt. Maar hoe werkt die eigenlijk? Planet Finance gaat op pad met een bonte stoet van traders, short sellers en valutagoeroes door een soms onvoorspelbare wereld waar rendement lonkt.

Spaargeld levert op de bank niets op en beleggen via een app is gemakkelijk en goedkoop. Dus wagen steeds meer jongeren zich in de wereld van het geld. Zonder goed te weten hoe die financiële markt werkt.

Planet Finance wil daar iets aan doen en gaat op pad met een bonte stoet van traders, short sellers en valutagoeroes door een soms onvoorspelbare wereld waar rendement lonkt.

Hier kun je geld met geld verdienen wanneer je denkt te weten wat de toekomst brengt. Het is een parallelle wereld waarin groot verlies voor de één een enorme winst voor de ander kan betekenen.

de afleveringen

In deze zesdelige documentaireserie neemt Marije Meerman je mee naar Planet Finance. Wie wonen en werken daar? Wat voor taal spreken ze? Wat is het nut van deze planeet, én wat maakt deze financiële wereld voor zo veel mensen zo aantrekkelijk?

Na een introductie op de beursvloer en een spoedcursus ‘rijk worden aan risico’ komen we terecht op de oliefuturesmarkt waar nog niet zo heel lang geleden olie even gratis (!!!) was.

Meerman ontmoet in Japan vrouwen die in valuta handelen en maakt in China bijna de grootste beursgang ooit mee. Bij haar bezoek aan een afgebrand bos in Californië ontdekt zij dat je op Planet Finance kan verdienen aan een mogelijke ramp. 

Tot slot onderzoekt Meerman de macht van een collectief van particuliere beleggers op een markt die gedomineerd wordt door het grote geld. 

Planet Finance kijkt achter de glazen gevels, waar risico een verhandelbaar product is. Een wereld die overigens een stuk minder abstract blijkt dan je misschien zou denken.

Planet Finance (50 min) is vanaf maandag 16 januari wekelijks om 22.15 uur te zien op NPO 2 en dan direct te bingewatchen via NPO Plus. 

over de maker

Marije Meerman is regisseur en voormalig eindredacteur van VPRO Tegenlicht. De afgelopen tien jaar regisseerde zij verschillende verhalen die zich in de financiële wereld afspelen. Zo maakte zij een portret van Joris Luyendijk die zich voor zijn boek Dit kan niet waar zijn twee jaar lang onderdompelde in het financiële hart van Londen. Ook maakte zij een drieluik over de tech-revolutie op Wall Street waarin zij de toenemende invloed van de ‘quants’, hun algoritmes en de ‘flash crash’ van 2010 in beeld bracht. 

lees, kijk en luister meer

Idee en Regie
Marije Meerman

Research
Marijntje Denters
Maarten Mosselman
Sasha Ourikh
Piet Ruig
Betsy van Drie

Productie
Zoë de Wilde
Olivier Schuringa
Julia van Schieveen

Visual & datadesign
Femke Herregraven

Animatie
Mark Visser
Jeroen Schellekens

Camera
Pim Hawinkels
Joost van Herwijnen e.a.

Montage
Michiel Hazebroek
Sonja ten Boom

Muziek
BJ Nilsen

Eindredactie
Barbara Truyen

Planet Finance is een coproductie met ZDF/Arte en is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds en CoBO.