Weet je niet wat een cat bond is? Over twee minuten wel.

Elmar Veerman

Nee, dit gaat niet over je huisdier. Cat staat voor catastrophe. Ramp dus. Wie een cat bond koopt, leent z'n geld uit tegen een extra hoge rente.

Na een vaste periode, meestal een paar jaar, krijgt de houder van de cat bond dat geld weer terug. Tenzij er een ramp gebeurt, en wel precies de ramp die in de voorwaarden van de cat bond beschreven staat.

Want daarin is vastgelegd wat de triggers zijn: feiten die bepalen dat de cat bond vervalt en hele inleg gebruikt kan worden om de schade te vergoeden. Voor de verkopende partij is een cat bond dus een soort verzekering.

Daarmee kan die verkoper zich bijvoorbeeld indekken tegen een grote natuurbrand, die een bepaald gebied in de as legt.

risico's spreiden

Cat bonds kopen klinkt misschien als een soort gokken. Maar gek genoeg is de handel in deze waardepapieren voor grote investeerders juist een manier om risico’s te beperken.

De kans op zo'n ramp is namelijk onafhankelijk van andere financiële risico’s, zoals een zwarte dag op de aandelenbeurs.

catbonds in de uitverkoop

Dus met cat bonds in hun beleggingsmix doen ze aan risicospreiding. Zo kunnen ze de kans verkleinen dat ze te veel geld in één klap kwijtraken. Handig voor bijvoorbeeld pensioenfondsen.

En ze hebben nog een manier om dat te voorkomen. Op het moment dat er een ramp in aantocht lijkt te zijn, kan een investeerder zijn cat bonds in de uitverkoop doen, voordat een trigger wordt geraakt die ze helemaal waardeloos maakt.

brandgevaar

Wie durft zoiets nou te kopen, vraag je je misschien af. Een cat bond die brandschade verzekert in een uitgedroogd gebied waar branden omheen woeden, heeft grote kans waardeloos te worden.

Maar is dat gebied tóch nog ongeschonden op het moment dat die cat bond afloopt, dan krijgt de bezitter dus wel de hele inleg. Nu lijkt het pas echt op gokken.

gigantische hoeveelheden data

Toch zijn kopers van riskante tweedehands cat bonds vooral goede rekenaars. Het is een markt voor gespecialiseerde bedrijven die in het groot werken. Met honderden miljoenen dollars, en grote computers die gigantische hoeveelheden data verwerken.

Want het draait allemaal om het zo goed mogelijk berekenen van de kans dat de triggers geraakt worden die de cat bonds waardeloos maken. Hoe staat de wind de komende dagen? Is de brandweer goed uitgerust? Hoe brandbaar is het gebied precies? De antwoorden op deze vragen zijn geld waard.

Ben je beter in dit soort kansrekening dan de verkopende partij, dan kun je met cat bonds gigantische winsten maken. En af en toe ook enorme verliezen, want toeval blijft natuurlijk een rol spelen.