Weinig is zo belangrijk in de financiële wereld als volatiliteit. Over twee minuten weet je wél wat dat is.

Elmar Veerman

'Volare' is het werkwoord 'vliegen' in het Latijn. Dus wat is volatiel? In de chemie betekent het ‘vluchtig’: of een vloeistof gemakkelijk verdampt. Op de financiële markt betekent een hoge volatiliteit dat iets snel van waarde verandert.

De koers van een aandeel in een bedrijf of een andere financiële bezitting kan namelijk variëren. Gaat hij heel snel op en/of neer, dan is de volatiliteit groot. Is de koers erg stabiel? Lage volatiliteit.

verdampende beurswaarde

Je vindt het misschien een gek idee dat de waarde van een heel groot bedrijf op een dag meerdere procenten kan stijgen of dalen. Toch is dat vrij normaal. En het kan nog veel harder gaan als er belangrijk nieuws over zo’n bedrijf naar buiten komt.

Een voorbeeldje: het journalistieke programma Pointer (KRO-NCRV) meldde in december 2022 dat bodemonderzoeksbedrijf Fugro betrokken zou zijn bij een damdoorbraak in Brazilië waarbij 270 mensen omkwamen. Prompt zag het bedrijf een vijfde van zijn beurswaarde verdampen. Beleggers vreesden namelijk dat het bedrijf een enorme schadeclaim boven het hoofd hing.

razendsnel handelen

Hoe volatiel een financiële bezitting is, dat weet je pas na afloop zeker. Terwijl het om winst te maken juist zaak is vooruit te kijken. Verwacht je veel koersbewegingen (en meen je te weten welke kant die op gaan), dan is er geld te verdienen. Als je na een ingrijpende gebeurtenis razendsnel kunt handelen bijvoorbeeld.

Dat is vooral van belang voor de handel in opties. Dat zijn contracten om een aandeel, dus een stukje van een groot bedrijf, op een bepaald moment te kopen, tegen een afgesproken prijs. Is de waarde van dat aandeel intussen veranderd, dan levert dat voor de koper winst of juist verlies op.

volatiliteit op 9/11

Bob Iaccino weet er alles van. Toen het eerste vliegtuig zich op 11 september 2001 in het World Trade Center in New York boorde, was hij als vloertrader heel dichtbij aan het handelen – dat ging toen nog met telefoons. Vier hoorns in elke hand. Want de volatiliteit was plotseling enorm. Het werd de meest winstgevende dag uit zijn carrière. Dankzij die volatiliteit.