Dat ook planten uitgesproken en uiteenlopende meningen hebben bewijst de nieuwe animatieserie 'Pottenkijkers', waarin vijf kamerplanten op een zonnige vensterbank een geheime microkosmos vormen. Dagelijks kibbelen Romeo, Davey, Gerda, Soof en Hennie vanuit hun vegetatieve perspectief over actuele thema’s.

vanaf zondag 10 juli op NPO 3 YouTube

De stemmen van de planten worden ingesproken door Henry van Loon (Romeo), Daniel Kolf (Davey), Raymonde de Kuijper (Gerda), Quinty Misiedjan (Soof) en Richard Groenendijk (Hennie).

Het bijzondere van deze serie is dat stop-motion met live action gecombineerd wordt. Pottenkijkers kaart op een licht absurde wijze actuele thema’s aan vanuit het plantenperspectief. Met zijn vijven vormen ze vanaf de vensterbank van een studentenwoning een eigen microkosmos. Gevoed door dagelijkse beslommeringen voeren ze ongestoord discussies over actuele maatschappelijke onderwerpen. Zo blijven thema's als grensoverschrijdend gedrag, immigratie, het klimaat en de pandemie allemaal niet gespaard van het ongefilterde commentaar van de plantenkarakters.

Pottenkijkers: zondag 10 juli, 17.00 uur, NPO3.nl en YouTube

'Pottenkijkers' is gemaakt door regisseur Jamille van Wijngaarden (bekend van onder meer De Regels van Floor) en Britt Snel, naar een idee van Yvonne Kroese en geproduceerd door Family Affair Films. Dit project kwam tot stand met steun van het NPO-fonds.

afleveringen

Aflevering 1 – Lentekriebels
Soof is woedend. Iemand heeft met zijn zaad lopen sproeien en dat is op háár blad terecht gekomen! Ongewenste seksuele intimiteiten! Iedereen op de vensterbank wordt aan een kruisverhoor onderworpen en al gauw wordt Romeo aangewezen als schuldige, met zijn open relaties en ideeën over vrije seks. Cancel Romeo! Gelukkig voor Romeo blijkt dat Soof zichzelf per ongeluk heeft lopen bestuiven. Gênant! 

Aflevering 2 – Takkeheet
Het is hoogzomer en de zon brandt genadeloos op de vensterbank. De bladplanten hebben het er zwaar mee, terwijl de cactussen er fris bij staan. Er breekt een verhitte discussie uit tussen de planten over de opwarming van de aarde. Hierbij komt Hennie als klimaatontkenner lijnrecht tegenover klimaatactivist Soof te staan. Ondertussen begint Romeo door de droogte te hallucineren. Een plas van de kater Wokkel zorgt uiteindelijk voor verlichting en grote hilariteit.

Pottenkijkers heeft in totaal 8 afleveringen.