over de nieuwe afleveringen

Aflevering 1: Invasie

maandag 25 maart, 23.05 uur, NPO 2

De aflevering begint met de invasie van de Oekraïne door Rusland op 24 februari 2022. President Zelensky vertelt hoe hij slechts enkele uren na de inval belt met president Biden en hoe hij om steun vraagt aan de Europese leiders. Belangrijke spelers, waaronder Boris Johnson, de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin, CIA-directeur Bill Burns en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres beschrijven hoe zij onder toenemende druk komen te staan om de Oekraïne te steunen zonder daarmee een Derde Wereldoorlog te veroorzaken. Tenslotte is er aandacht voor de mislukte vredesbesprekingen bij de Wit-Russische grens en het bloedbad van Boetsja.

Aflevering 2: Escalatie

maandag 1 april, 23.05 uur, NPO 2

In deze aflevering wordt duidelijk hoe groot de impact van de oorlog is op de wereld. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres beschrijft zijn ontmoeting met de Russische president. Zijn poging om met Poetin samen te werken om een voedselcrisis te voorkomen, maakt de weg vrij voor een deal die hij omschrijft als een ‘baken van hoop’, maar in de Oekraïne worden ondertussen de gevechten steeds dodelijker.

Zelensky en zijn topadviseurs beschrijven hoe ze bij het Westen lobbyen voor wapens en over hoe ze onder druk worden gezet om met Rusland te onderhandelen. Andere geïnterviewden vertellen hoe zij proberen om een nucleaire oorlog te voorkomen.