vanaf woensdag 1 maart om 23.15 uur op NPO 2 en vanaf 26 februari volledig op NPO Plus

Aflevering 1: Mijn achtertuin

woensdag 1 maart

Wanneer de Oekraïense president Victor Janoekovitsj in 2013 onverwacht weigert het associatieverdrag met de Europese Unie te ratificeren, breken er in Kiev massale protesten uit.

De binnenlandse troepen grijpen hard in en er vallen honderden doden en gewonden. Janoekovitsj vlucht naar Rusland en Poetin doet een gedurfde zet: hij stuurt troepen naar de Krim, al ontkent hij dat tegenover het Westen in alle toonaarden.

Het Westen probeert Poetin te stoppen, vooral nadat de gevechten zich uitbreiden naar de Donbas en vlucht MH17 wordt neergehaald.

Hoofdrolspelers als David Cameron, Frans Timmermans, François Hollande en José Manuel Barroso vertellen hoe er ruzie uitbrak over het opleggen van sancties aan Rusland. Terwijl het Westen in besluiteloosheid blijft hangen, neemt Poetin de controle over de Krim over.

Aflevering 2: Rusland slaat terug

woensdag 8 maart

Na zijn succes op de Krim richt Poetin zich op het Midden-Oosten. De Westerse leiders hopen dat de Russische president de rol van vredesstichter op zich neemt, maar hij blijkt hele andere plannen te hebben.

Door zijn hulp aan Bashar al-Assad in Syrië laat Poetin zien hoever hij bereid is te gaan om zijn bondgenoten aan de macht te houden.

De Britse oud-premier David Cameron beschrijft zijn pogingen om Poetin voor zich te winnen tijdens de Olympische Spelen in Sotsji. Dit heeft geen resultaat en in 2015 stuurt Poetin Russische troepen naar Syrië om Assad te helpen.

Aflevering 3: Een gevaarlijke route

woensdag 15 maart

In 2017 wordt Trump president van de VS. Hij hoopt vrienden te worden met Poetin, maar als de VS wapens leveren aan Oekraïne, is de prille vriendschap snel bekoeld.

De Britse oud-premier Theresa May wordt geïnterviewd over de gevolgen van de vergiftiging van een voormalige Russische militaire inlichtingenofficier op Brits grondgebied.

Ook Volodymyr Zelensky, de huidige president van Oekraïne, wordt geïnterviewd terwijl de oorlog in zijn land voortwoedt. Hij vertelt over zijn eerste en enige ontmoeting met Poetin.

Regie: Tim Stirzaker, Max Stern, Lotte Murphy-Johnson
Productie: Brook Lapping Production