Een luisterend oor

Een luisterend oor

Het telefoongesprek sterft een snelle dood. Met de komst van sms, Skype en Facebook wordt er ieder jaar minder gebeld. Maar voor ouderen is de vaste telefoon soms nog het enige contact met de buitenwereld. Ouderen die weinig aanspraak hebben, worden wekelijks gebeld door vrijwilligers van de Zilverlijn.

Documentairemaker Sanne Rovers en radiomaker Laura Stek maakten het afgelopen jaar talloze opnames van de gesprekken. Ze kozen de meest ontroerende, grappige, trieste en pijnlijke momenten en maakten een kleurrijke compilatie voor een radiotweeluik (Radio Doc). Voor de korte animatie  beperkten ze zich tot het verhaal van meneer Steen, die graag op zijn orgel speelt. Door de tekeningen van Zaou Vaughan komt de kijker dichter bij zijn innerlijke wereld.

Ook maakten Rovers en Stek een installatie, die van 30 september t/m 5 november te zien zal zijn in de Brakke Grond tijdens het Oorzaken Festival. De installatie bestaat uit drie losse decors met een leunstoel, een uitzicht en een vaste telefoon. Via de telefoon kan de bezoeker luisteren naar de intieme gesprekken van drie ouderen. Via het decor komt de bezoeker dichter bij de kleine wereld die zich afspeelt aan de andere kant van de lijn. 

Laura Stek

Radiomaker en schrijvend journalist, werkzaam bij de VPRO. Voor OVT (VPRO/ Radio 1) maakte ze lange radio-documentaires, het liefst over obscure subculturen met historische legitimatie. Daarnaast werkt ze met de makers van 1 Minuut, Plots en Toendra aan de nieuwe podcast Het Leven: een gebruiksaanwijzing. Samen met Tjitske Mussche maakte Laura eerder de podcast Ongesigneerd over de schoonheid van lantaarnpalen, straatnaambordjes en snelwegen, waar binnenkort een vervolg aan wordt gegeven. Vanuit het geluid experimenteert ze ook met nieuwe vormen van storytelling. Zo werkte ze mee aan de webdocumentaires Who are the champions? (Submarine/ NRC) en The Imperial Courts Project (Dana Lixenberg & Eefje Blankevoort).

Sanne Rovers

Sinds 2009 maakt Sanne Rovers (1981) documentaire films en installaties. Zij maakte een aantal jeugddocumentaires over actieve kinderen zoals Uitgekraakt (2009), de serie Jong Geleerd, Oud Gedaan (2013, i.s.m. Eefje Blankevoort),  De Dwarsligger (2013) en De Wereld van Kim en Bob (2016), maar ook een lange documentaires als Servicio2 (2009). In 2013 maakte ze een videoclip voor Roosbeef op basis van beelden die ontstonden uit  het interactieve fotohokje Fotomoment waar mensen gefilmd werden op het moment voor de flits (Oerol, 2011). Ook werkt zij samen met de stichting Docmakers, die documentaire films produceren. 

Zaou Vaughan

Zaou gebruikt een breed scala aan technieken, maar kiest het liefst voor handgemaakte animatie: getekend, maar ook stop motion met vilten poppen of bijvoorbeeld verf op glas. Ze heeft gewerkt voor verschillende kinderprogramma’s zoals Bikkels van de VPRO en Dus Ik Ben jr. van de Human. Dit jaar is ze begonnen met het maken van een geanimeerde documentaire voor kinderen.

Research: Monique Lesterhuis.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Een luisterend oor