Reizen Waes

China, deel 2

Tom Waes reist verder van oost naar west door China. Zo belandt hij onder andere in Chongqing, een van de grootste steden van China. Na een reis van bijna drie weken eindigt hij zijn tocht in de stad Shangri-La, op de grens met Tibet.

Tom Waes' eerste bestemming is Chongqing, een miljoenenmetropool die niet onderdoet voor New York, waar een nieuwe generatie rijken zich laaft aan luxemerken en dure auto's. In Szendu ontmoet hij hangouderen, die de plaatstelijke parken op hun kop zetten – decibelmeters moeten de overlast terugdringen – en in Kunming bezoekt hij het schrijnende Dwarf Empire, een pretpark waar kleine mensen in kolderieke kostuums de voornaamste attractie zijn.

De roadtrip eindigt in Shangri-La, op de grens met Tibet. Daar worden toeristen inmiddels met open armen ontvangen – maar ook scherp in de gaten gehouden. Tom krijgt er niet alleen een reisgids bij, maar ook een controleur. En die is niet van plan het hem makkelijk te maken.

reisadvies

Net als Tom Waes reizen naar Tibet? Dat gaat zo eenvoudig nog niet. Daarvoor moet je een speciale permit aanvragen via een daarin gespecialiseerde reisorganisatie in China – en zelfs dan is het nog maar de vraag of je binnenkomt. De Nederlandse Rijksoverheid meldt dat de afgifte van toegangsbewijzen door de Chinese regering zonder duidelijke redenen opgeschort kan worden of simpelweg geannuleerd. En reken er maar op dat je bij de grens gecontroleerd kan worden.