Reizen Waes

Haïti

In 2010 was Haïti wereldnieuws. Een aardbeving verwoestte de hoofdstad Port-au-Prince en eiste meer dan 200.000 levens. Nu bezoekt Tom Waes het straatarme Haïti. Hoe gaat het inmiddels met het land?

Tom Waes landt in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, waar het leven na de aardbeving zo goed als mogelijk weer is opgepakt. Het historisch centrum is er heropgebouwd, met uitzondering van de ingestorte kathedraal. Ter ere van de vele Haïtianen die daar toen zijn overleden, blijft de verwoeste kathedraal onaangetast. Ook een bezoekje aan de sloppenwijk Bel Air, waar de gevolgen van de aardbeving nog steeds te zien en te voelen zijn, laat Tom daarbij niet onberoerd. In Pétionville en de kuststad Cap-Haïtien wordt hij vervolgens geconfronteerd met het sterke verschil tussen rijk en arm in het land.

reisadvies

Reizen naar Haïti wordt door de Nederlandse Rijksoverheid sterk afgeraden. Zoals Tom Waes al ontdekt, zijn de gevolgen van de aardbeving in 2010 er nog altijd voelbaar en heerst er grote onrust in het hele land. De politieke situatie is precair, er is sprake van zware criminaliteit waarbij geweld, moord en ontvoering niet geschuwd worden, de wegen zijn ernstig beschadigd en de medische voorzieningen beperkt.

Daar bovenop werd Haïti, kort nadat Tom het land bezocht, opnieuw getroffen door een natuurramp: in oktober 2016 eiste orkaan Matthew honderden levens.