Reizen Waes

Pitcairn

Middenin de Stille Oceaan, op 5300 kilometer van het dichtstbijzijnde vasteland, ligt het eiland Pitcairn. Daar wonen vijftig mensen. Om de drie maanden worden ze bezocht door een containerboot die alles meebrengt wat ze nodig hebben voor hun levensonderhoud. Verder zijn ze op zichzelf aangewezen - en op elkaar.

Deze aflevering is helaas niet meer beschikbaar.

De bewoners van Pitcairn zijn allemaal afstammelingen van de muiters van het Engelse marineschip de Bounty, dat in 1767 verdween. Het is een van de meest bekende verhalen uit de zeevaartgeschiedenis, een geschiedenis die minstens vijf keer is verfilmd.

Maar dat is niet de enige reden dat Tom Waes geïntrigeerd is door dit afgelegen eiland. In 2004 barstte er een bom op Pitcairn: verschillende vrouwen beschuldigden de mannen van verkrachting. Na een groot onderzoek kwam er een incestschandaal aan het licht en acht mannen op het eiland werden veroordeeld.

Nu, bijna tien jaar later, bezoekt Tom het eiland. Hij mag blijven slapen bij een van de bewoners, want een hotel is er niet. Vijf dagen blijft Tom er en hij zal aan den lijve ondervinden wat de beperkingen van zo'n afgelegen eiland zijn. Hij ontdekt er een discotheek die tegelijkertijd een woonkamer is, een restaurant dat één dag per week open is en vooral een erg gesloten gemeenschap die bijzonder weinig wil loslaten over het schandaal.