zondag 15 december, 22.30 uur, NPO 3 (hh)

Sierra Leone

Twee jaar lang werd Sierra Leone geteisterd door het ebolavirus. Toeristen mochten het land niet in. Wanneer begin 2016 de ebolacrisis officieel voorbij is, stapt Tom Waes meteen op het eerste vliegtuig richting Sierra Leone.

De plaatselijke gids Abdulai is blij Tom Waes te zien; hij is de eerste reiziger die Abdulai in twee jaar ziet in Sierra Leone. Samen bezoeken ze verlaten stranden, natuurparken en de hoofdstad Freetown. Tijdens zijn verblijf krijgt Waes een ongewone uitnodiging voor een partijtje squash: met de president van het land.

reisadvies

Het reisadvies van de Nederlandse Rijksoverheid voor Sierra Leone is lang niet zo positief als dat van gids Abdulai. Voor het hele land geldt code geel, wat betekent dat er veiligheidsrisico's zijn. Zo zijn de wegen 'slecht en onverlicht', zijn er weinig goede medische voorzieningen, is er kans op politieke onrust, gewapende criminaliteit en/of natuurrampen. Maar over ebola wordt in ieder geval met geen woord meer gerept.

na de crisis

Ook de VPRO stond tijdens en na de ebolacrisis uitgebreid stil bij de gevolgen van de epidemie en het lot van de getroffenen. Zo maakte Rik Gowerde voor Bureau Buitenland afgelopen jaar twee reportages vanuit Sierra Leone, waarin hij keek naar de belangrijke rol van radio in de bestrijding van ebola en de huidige staat van de economie in het land. Deze reportages kun je beluisteren via de links hieronder.