Reizen Waes

Transnistrië, Abchazië en Zuid-Ossetië

Naast hun vreemde namen hebben Transnistrië, Abchazië en Zuid-Ossetië nog iets anders gemeen: eigenlijk bestaan ze niet. Ze verklaarden zichzelf onafhankelijk, maar de internationale gemeenschap erkent hen niet. Tom bezoekt de drie landen, die Stalin en Lenin nog hoog in het vaandel hebben staan.

Deze aflevering is helaas niet meer beschikbaar.

Samen vormen ze (samen met het illustere Nagorno-Karabach) de gemeenschap van niet-erkende staten, een club die de pleit voor een politieke oplossing van de conflicten tussen de landen en hun dominante buurlanden. Zo zijn Abchazië en Zuid-Ossetië al jarenlang in een strijd verwikkeld met Georgië, ondanks een officieel staak-het-vuren. Een oplossing is niet in zicht.

Tom Waes rijdt met oude Volga door Transnistrië, 'niet groter dan een Belgische provincie'. Met Russische steun wist het staatje zich af te scheiden van Moldavië, maar het piepkleine landje werd niet erkend door de internationale gemeenschap omdat Rusland zijn macht hiermee zou willen uitbreiden. Nog altijd is de situatie aan de grens met Moldavië uitermate gespannen, ondervindt ook Tom Waes.

De 22-jarige studente Internationale Betrekkingen Angela leidt Tom rond door Abchazië, een al even klein landje vol fotogenieke vakantieoorden voor met name Russen. Ze bezoeken de datsja van Jozef Stalin en hebben op dezelfde plek een immens buffet, natuurlijk met vodka. Dat de oorlog pas net achter de rug is, ontdekt Waes ook: 'De Abchaziërs zijn heel fel, echte nationalisten'.

Om naar Zuid-Ossetië te komen, moet Waes door Georgië. En dat is een probleem. Hij neemt de omweg via Rusland. 'Of de Russen je doorlaten, hangt af van hun humeur'. De Zuid-Ossetische journaliste Dina gidst hem naar de grens en door het landje. Dat begint met: 'We hebben hier niets voor toeristen' en eindigt met een reeks indringende waarschuwingen voor Russische militairen.