Reizen Waes

Tuvalu

Volgens de minister-president van Tuvalu zal zijn geboortegrond als eerste land ter wereld verdwijnen door de klimaatopwarming. Tom Waes gaat een week in Tuvalu logeren en onderzoekt of de eilandengroep écht onder water aan het lopen is. Hij is benieuwd naar het land en hoe de bevolking met die dreiging omgaat.

Tom Waes verblijft op Funafuti, het grootste eiland en tevens de hoofdstad van de eilandengroep Tuvalu. Toerisme is er niet of nauwelijks: de autoweg doet er simpelweg om de zoveel tijd dienst als landingsbaan. Er wonen amper zesduizend inwoners, waaronder elf gevangenen. Net genoeg voor een voetbalelftal, ontdekt Tom: de gevangenen mogen zich tijdens een vriendschappelijk wedstrijdje vrij onder de mensen bewegen. Iedereen kent iedereen en ontsnappen is onmogelijk.

Het is goed toeven op Funafuti, dat bijna een en al paradijselijk strand is. Tegelijkertijd schuilt daarin het gevaar: de zee wint langzaam maar zeker terrein op het eiland, dat maar drie meter boven de zeespiegel ligt. Het is een kwestie van tijd voordat Funafuti en de rest van Tuvalu opgeslokt wordt in de Stille Oceaan: afgetakelde bussen doen ondertussen dienst als dijken en de stranden worden kunstmatig aangelengd. Met alle gevolgen van dien voor de plaatselijke lagune en het koraal daarin.

Op Funafuti bezoekt Tom het plaatselijke klimaatcentrum, gaat hij in gesprek met de minister-president en vraagt hij de inwoners naar de toekomst van Tuvalu – en of die er überhaupt is.

reisadvies

De Nederlandse Rijksoverheid raadt aan alleen af te reizen naar Tuvalu als dat echt noodzakelijk is. Hoewel het land geen bijzondere veiligheidsrisico's kent op dit moment, wordt de eilandengroep (bovenop de klimaatproblematiek) een groot gedeelte van het jaar geteisterd door stormen en cyclonen.